Dommere siger nej til retssal i fængsel

Planen om retsmøder i Vestre Fængsel er en trussel mod domstolenes omdømme som uafhængige, siger landsdommer.

Dommere siger nej til retssal i fængsel

Regeringens plan om at afvikle retssager i Vestre Fængsel i København sender et helt forkert signal - nemlig at domstolene er fængselsvæsnets forlængede arm.

Sådan lyder kritikken fra Den Danske Dommerforening.

- En retsbygning som et appendix til Vestre Fængsel sender et uheldigt signal, siger foreningens formand, landsdommer Mikael Sjöberg.

- Det er af afgørende betydning for befolkningens tillid til domstolene, at de fremstår uafhængige, værdige og neutrale, siger han.

I forbindelse med byggeriet af en række domstole rundt om i landet har det netop været vigtigt at etablere en afstand til myndigheder som for eksempel politi og anklagemyndighed, understreger han.

Det nye forslag går i den stik modsatte retning.

Forslaget blev lanceret af statsministeren på Socialdemokraternes kongres i lørdags. Og i en pressemeddelelse mandag følger justitsminister Morten Bødskov (S) op:

- Vi har set retssager mod personer i rocker- og bandemiljøet, hvor truende adfærd og forsøg på befrielsesaktioner har skabt risikofyldte situationer, lyder det.

Men dommernes formand siger hertil, at politiet i dag talstærkt bevogter retssager, hvor der skønnes at være en risiko.

Han tror, at begrundelsen for regeringens lovforslag reelt er et ønske om at spare penge på netop bevogtningen og transporter af sigtede og tiltalte gennem Københavns gader.

I øvrigt undrer han sig over, at justitsministeren ikke har ulejliget sig med at høre dommernes vurdering på forhånd.

Af lovforslaget fremgår det klart, at grundlovsforhør fremover skal holdes i den nye særligt sikrede retssal - også selv om der ikke er nogen særlig fare på færde.

Såvel Retten på Frederiksberg som Københavns Byret skal fremover holde grundlovsforhør i den nye bygning ved Vestre Fængsel.

Dette sker for at sikre "en hensigtsmæssig og effektiv anvendelse af ressourcerne," fremgår det af bemærkningerne til lovforslaget.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst