Dommere til DF: Gruppevold straffes allerede hårdere

Der findes allerede en paragraf i straffeloven, som giver skærpede straffe ved gruppevold, fastslår dommerne.

Dommere til DF: Gruppevold straffes allerede hårdere

Dommerne tager allerede i dag hensyn til, hvis der er flere gerningsmænd til en voldsepisode.

Det fastslår formanden for Den Danske Dommerforening, landsdommer Mikael Sjöberg, efter at Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup, har foreslået skærpede straffe for vold begået af flere gerningsmænd i forening.

- Der står i straffeloven, at det skal indgå som en skærpende omstændighed i forbindelse med straffens fastsættelse, hvis der har været flere gerningsmænd, siger Mikael Sjöberg til Ritzau.

- Så vi har allerede sådan en bestemmelse i straffeloven, og vi bruger den altså også allerede, siger han.

I straffelovens § 81 stk. 2 stå der således, at "det skal ved straffens fastsættelse i almindelighed indgå som skærpende omstændighed, at gerningen er udført af flere i forening".

- Det eneste, du kan sige, er, at det ikke fremgår af paragraffen, hvor meget det skal koste ekstra. Man har kun sagt, at det kan koste ekstra, og det er her, jeg så siger, at det gør det allerede i praksis, siger Mikael Sjöberg.

- Det er en rygmarvsreaktion hos dommerne og også hos anklagerne at bede om skærpet straf. Og det er en rygmarvsreaktion hos dommerne, kan man sige, at bruge den bestemmelse, hvis der er tale om flere gerningsmænd, siger han.

Peter Skaarup siger, at han forestiller sig, at straffen skal være op mod to til tre gange så høj, hvis volden er begået af flere i forening.

Mikael Sjöberg har dog ikke indtrykket af, at politikerne som sådan ikke mener, at straffen generelt er for lavt sat. Der blev for nogle år siden indskærpet, at straffene for vold skulle stige med en tredjedel, og det har man fulgt op på, siger Sjöberg.

I 2005 var det 32 procent af alle anmeldelser af vold, hvor der var to eller flere gerningsmænd, mens andelen i 2011 var steget til 46 procent, skriver Jyllands-Posten søndag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.