Dommerudvalgs skilsmissemanual skal sikre ensartet behandling

26 byrets- og landsretsdommere har udviklet en ny manual for retternes håndtering af tunge skilsmissesager.

Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg, håber, at dommernes nyudviklede manual bliver en bærende del af den politiske aftale om nye skilsmisseregler, der er i gang med at blive forhandlet på plads. Foto: Scanpix/Keld Navntoft

Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg, håber, at dommernes nyudviklede manual bliver en bærende del af den politiske aftale om nye skilsmisseregler, der er i gang med at blive forhandlet på plads. Foto: Scanpix/Keld Navntoft

Domstolene vil sikre borgerne en bedre og mere ensartet behandling i de konfliktfyldte skilsmissesager.

Det skriver Politiken tirsdag.

Efter halvandet års diskret arbejde har 26 byrets- og landsretsdommere udviklet og formet en ny manual for retternes håndtering af de tunge skilsmissesager, hvor far og mor slås om forældremyndigheden og børnenes folkeregisteradresse.

Det sker efter lang tids kritik af, at den slags sager bliver håndteret vidt forskelligt fra landsdel til landsdel.

Og kritikken er berettiget, erkender Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg:

- Vi er blevet kritiseret for at behandle skilsmissesagerne alt for forskelligt ved de enkelte retter.

- Det mener vi nu at have fundet en løsning på, og den er vi ved at rulle ud ved alle landets retter.

- Vi håber også, at den bliver en bærende del af den politiske aftale, vi har ventet på så længe, siger han til Politiken med henvisning til de igangværende politiske forhandlinger om nye skilsmisseregler.

Mikael Sjöberg siger dog, at det er "meget tilfældigt", at manualen kommer, samtidig med at de nye skilsmisseregler er ved at falde på plads.

- Vi har arbejdet på den i et par år. Men med manualen viser vi nu over for politikerne, at vi mener, at domstolene er de primære til at løse konflikterne ved skilsmisser, siger Sjöberg.

Den nye manual giver domstolene mulighed for i samarbejde med forældre, rådgivere og eventuelle børnesagkyndige at vælge mellem fire skilsmissemodeller, der er afstemt efter konfliktniveauet hos de nyskilte ægtefæller.

Hver gang starter processen med et telefonmøde, hvor parterne vælger den model, der vurderes at give den bedste løsning for barnet og familien.

Modellerne strækker sig fra det personlige møde og den gode snak mellem tidligere ægtefæller, der er enige om vilkår og betingelser, til de hurtige afgørelser i de sager, hvor parterne er så åbenlyst uenige, at det ikke giver mening at bruge mere tid på sagen, skriver Politiken.

Dommernes ensretning af deres retspraksis skal fungere under det nye udspil for skilsmisseregler, der ventes at blive offentliggjort af børne- og socialminister Mai Mercado (K) tirsdag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst