Domstol: Østrigs præsidentvalg skal gå om

Resultatet af præsidentvalget er annulleret, siger lederen af forfatningsdomstolen i Wien, Gerhard Holzinger.

Ritzau
FILES-AUSTRIA-VOTE Foto: Scanpix/Harald Schneider
Udland 1. juli 2016 12:49

Østrigs forfatningsdomstol siger, at præsidentvalget den 22. maj, som det højreorienterede Frihedspartis (FPÖ) kandidat tabte snævert, skal gå om, skriver Reuters.

- Resultatet af præsidentvalget i maj er annulleret, siger lederen af forfatningsdomstolen i Wien, Gerhard Holzinger, ved et pressemøde.

Domstolen siger, at den har taget stilling til sagen ud fra de almindelige valgregler.

Marginaler afgjorde præsidentvalget, hvor Norbert Hofer fra det indvandrerkritiske Frihedspartiet overraskende tabte.

- Norbert Hofer får medhold i sin klage, siger Holzinger.

Når valget går om, får Hofer en ny chance for at blive det første statsoverhoved fra den yderste højrefløj i Den Europæiske Union.

Hofer måtte 22. maj se sig slået med få tusinde stemmer af den tidligere leder af De Grønne Alexander Van der Bellen. Han fik 50,3 procent af stemmerne og Hofer 49,7 procent.

- Der er opdaget for mange tvivlstilfælde omkring optælling af stemmer til, at valget kan godkendes, siger iagttagere i Wien, efter at vidner under flere ugers høringer i forfatningsdomstolen har fortalt om adskillige uregelmæssigheder i blandt andet optælling af brevstemmer.

FPÖ står meget stærkt i meningsmålingerne forud for det næste parlamentsvalg, som ifølge planen skal finde sted i 2018.

I modsætning til flere andre lande bliver præsidenten i Østrig valgt direkte af befolkningen. I praksis har præsidenten en tilbageholden rolle, hvor han ikke blander sig i det politiske liv og koncentrerer sig om de repræsentative opgaver.

Præsidenten har altså hovedsageligt en ceremoniel funktion som statsoverhoved, men han har mulighed for at gribe ind i politikken, da han skal underskrive alle love, og han er formel chef for Østrigs militær.

/ritzau/Reuters

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...