Udland

Domstol opløser Egyptens underhus

Hele underhuset i Egyptens parlament opløses, og landet skal holde nyvalg, afgør forfatningsdomstol.

Domstol opløser Egyptens underhus

Hele det egyptiske parlaments underhus skal opløses, hvorpå der skal holdes nyvalg.

Det afgør Egyptens forfatningsdomstol, der fastslår, at dele af valgloven for parlamentet er i strid med forfatningen, og at en tredjedel af pladserne er valgt på ugyldig vis.

- Afgørelsen angående parlamentet indebærer opløsning af parlamentets underhus i sin helhed, fordi den lov, som valget blev holdt ud fra, strider imod forfatningens bestemmelser, siger chefen for landets forfatningsdomstol, Farouk Soltan, til nyhedsbureauet Reuters.

Han tilføjer, at det vil være op til den kommende præsident - som vælges i weekenden - at fastsætte en dato for det kommende parlamentsvalg.

Kort efter domstolens beslutning samledes det regerende militærråd til krisemøde.

I det centrale Kairo havde et stort opbud af kampklædt politi taget opstilling for at forhindre, at der udbrød uroligheder efter afgørelsen, der kommer to dage inden anden og afgørende runde af præsidentvalget.

Domstolens afgørelse skabte torsdag eftermiddag stor forvirring i Egypten, hvor det i første omgang var uklart, præcis hvilke konsekvenser afgørelsen ville få.

- Der er mange spekulationer, men ikke noget, der på nuværende tidspunkt tyder på, at præsidentvalget ikke bliver gennemført, siger Jakob Erle, direktør i Det Dansk-Egyptiske Dialog Institut i Kairo.

Torsdag afgjorde forfatningsdomstolen ligeledes, at præsidentkandidaten Ahmed Shafiq får lov at stille op til weekendens præsidentvalg på trods af hans fortid som minister i Hosni Mubaraks regime.

Den tidligere præsidentkandidat Abdel Moneim Abol Fotouh, der er eks-medlem af Det Muslimske Broderskab, betegner på sin Facebook-side begge domstolens afgørelser som "et gennemført kup", skriver Reuters.

Parlamentsvalget, der blev indledt i november sidste år og afsluttet på den anden side af nytår, gav Det Muslimske Broderskab og de mere konservative salafister et solidt flertal.

Mohammed al-Beltagi, der er et højtstående medlem af Broderskabets politiske gren skriver på sin Facebook-side, at torsdagens domstolsafgørelse er led i "et militærkup".

Broderskabet ventes senere torsdag at holde en pressekonference, og inden da er det umuligt at spå om, hvordan de vil reagere, siger Mustafa Ellabbad, direktør ved Al-Sharq Center for Regionale og Strategiske Studier.

- Så vil vi se, om de viser muskler og vælger konfrontationen, siger han til Ritzau.

Ellers kan der komme en reaktion fredag, hvor folk samles i moskéerne og muligvis går videre til demonstration, tilføjer Ellabbad.

/ritzau/