Domstol vil ikke udlevere Puigdemont for oprørsanklager

Puigdemont kan blive løsladt mod kaution, mens tysk domstol overvejer en udlevering for misbrug af midler.

Plakater med støtteerklæringer til Carles Puigdemont hænger på hegnet uden for det fængsel i det nordlige Tyskland, hvor han tilbageholdes. Foto: Scanpix/Axel Heimken/arkiv

Plakater med støtteerklæringer til Carles Puigdemont hænger på hegnet uden for det fængsel i det nordlige Tyskland, hvor han tilbageholdes. Foto: Scanpix/Axel Heimken/arkiv

En tysk domstol har besluttet, at den tidligere catalanske regionspræsident Carles Puigdemont kan løslades mod kaution, indtil domstolen har truffet afgørelse om, hvorvidt han skal udleveres til Spanien eller ej.

Hvis Puigdemont udleveres til Spanien på baggrund af anklagerne om misbrug af offentlige midler, indebærer det så, at han ikke kan tiltales for oprør i Spanien.

Det siger den tyske domstols talskvinde Frauke Holmer ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Domstolen må nu beslutte, om udlevering for misbrug af betroede midler er en mulighed, siger Frauke Holmer.

- Hvis det er tilfældet, og hr. Puigdemont kan udleveres for misbrug af offentlige penge, er retsforfølgelse for oprør ikke muligt.

Spanien anklager Puigdemont for at have misbrugt offentlige euro i forbindelse med den folkeafstemning om uafhængighed, som ifølge Spaniens regering er forfatningsstridig.

Men Puigdemont kan ikke udleveres for de alvorligste anklager, Spanien har fremsat mod ham, nemlig dem der handler om oprør, har domstolen afgjort torsdag.

Det skyldes, at den tilsvarende paragraf i tysk lovgivning specifikt nævner, at der skal have været udøvet vold, inden paragraffen kan tages i brug, skriver AP.

Den catalanske eksleders tyske advokat siger til dpa, at kautionen på 75.000 euro, svarende til omkring 559.000 kroner, formentlig vil blive rejst snart.

Måske kan Puigdemont forlade fængslet allerede fredag.

- Vi ses i morgen. Tak til jer alle!, lyder det torsdag aften i en besked på den catalanske ekspræsidents Twitter-side.

Løsladelsen er betinget af, at Puigdemont melder sig på en tysk politistation ugentligt og ikke forlader landet uden tilladelse fra anklagemyndigheden.

- Der er en flugtrisiko, forklarer domstolen om sin beslutning om at give Puigdemont mulighed for at blive løsladt mod kaution.

- Men siden udlevering på oprørsanklager ikke er tilladt, er flugtrisikoen mindsket betydeligt.

En spansk regeringstalsmand siger torsdag aften, at Spaniens regering respekterer den tyske domstols afgørelse.

Puigdemont er i Spanien blandt andet mistænkt for "oprør" og "tilskyndelse til oprør". Hvis han kendes skyldig, kan han risikere at få op til 25 års fængsel.

Puigdemont blev anholdt ved den dansk-tyske grænse 25. marts, kort efter han var kørt fra Danmark ind i Tyskland. Han har siddet varetægtsfængslet i Tyskland siden da.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.