Donald Trump til Theresa May: Iran må aldrig få atomvåben

12. maj ventes Donald Trump at beslutte, om USA trækker sig fra atomaftalen, der blev indgået med Iran i 2015.

Donald Trump ventes om en uge at tage stilling til, om USA skal blive i atomaftalen med Iran. Foto: Scanpix/Yuri Gripas/arkiv

Donald Trump ventes om en uge at tage stilling til, om USA skal blive i atomaftalen med Iran. Foto: Scanpix/Yuri Gripas/arkiv

USA's præsident, Donald Trump, har lørdag diskuteret Irans atomaftale med den britiske premierminister, Theresa May.

De to talte i telefon, cirka en uge før USA den 12. maj tager stilling til, om landet trækker sig fra aftalen eller ej.

Det oplyser Det Hvide Hus.

Under opkaldet "understregede Trump sit engagement for at sikre, at Iran aldrig får atomvåben", lyder det fra Washington.

Atomaftalen med Iran blev indgået i 2015. Ud over USA er aftalen underskrevet af Kina, Rusland, Frankrig, Storbritannien, Tyskland og EU

Aftalen indebærer, at Iran skal afvikle en del af landets atomprogram, mens internationale atomeksperter fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) skal have adgang til de iranske atomanlæg.

Til gengæld ophæves en lang stribe af sanktioner mod Iran.

I slutningen af april meddelte Theresa May, at Storbritannien, Frankrig og Tyskland stadig er enige om, at aftalen er den bedste løsning i forhold til at sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, opfordrede også Trump til at blive i aftalen, da han besøgte den amerikanske præsident i sidste måned.

Iran understregede for et par dage siden, at man ikke vil genforhandle atomaftalen med stormagterne.

- Iran vil ikke genforhandle, hvad vi blev enige om for år tilbage, og som er ført ud i livet. Vi vil også afvise en ratificering, siger Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, i en erklæring på YouTube.

Under lørdagens telefonopkald diskuterede Trump og May også udfordringerne i forhold til Nordkoreas atomprogram.

Trump mødes efter planen med Nordkoreas leder, Kim Jong-un, inden for den næste måneds tid. I slutningen af maj, har det lydt indtil videre.

- Mens planerne fortsat bliver fastlagt for det kommende møde med Nordkoreas leder, Kim Jong-un, understreger præsident Trump sit mål om en afrustning af Nordkoreas atomprogram, oplyser Det Hvide Hus.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.