Donald Tusks eksrådgiver dømt i retsopgør om flystyrt

Eksrådgiver for tidligere polsk premierminister var skyldig i pligtforsømmelse i forbindelse med flystyrt.

En domstol i Warszawa har fundet en tidligere rådgiver for den forhenværende polske premierminister Donald Tusk skyldig i pligtforsømmelse i forbindelse med et flystyrt i 2010.
Om bord på flyet var en polsk delegation, der skulle deltage i en mindeceremoni for sovjetiske henrettelser af polske soldater i Katyn under Anden Verdenskrig.

En domstol i Warszawa har fundet en tidligere rådgiver for den forhenværende polske premierminister Donald Tusk skyldig i pligtforsømmelse i forbindelse med et flystyrt i 2010. Om bord på flyet var en polsk delegation, der skulle deltage i en mindeceremoni for sovjetiske henrettelser af polske soldater i Katyn under Anden Verdenskrig.

WARSZAWA:En domstol i Warszawa har fundet en tidligere rådgiver for den forhenværende polske premierminister Donald Tusk skyldig i pligtforsømmelse i forbindelse med et flystyrt i 2010.

Om bord på flyet var en polsk delegation, der skulle deltage i en mindeceremoni for sovjetiske henrettelser af polske soldater i Katyn under Anden Verdenskrig.

Polens daværende præsident, Lech Kaczynski, omkom sammen med 95 andre ombordværende.

Oplysningen om dommen kommer fra Radio Zet i et tweet. Rådgiveren, Tomasz Arabski, er idømt ti måneders betinget fængsel.

Arabski var departementschef for den nuværende EU-præsident, Donald Tusk, da denne var polsk regeringsleder.

- Arabski tillod, at departementet anvendte lufttransport på en officiel mission, vel vidende, at der ikke var nogen lufttransport i Smolensk, som ville kunne godkendes til at transportere et statsoverhoved, sagde dommeren i sagen, Hubert Gasior, til polsk tv.

Donald Tusk, som i dag er EU-præsident, var sidste år indkaldt som vidne i sagen i Warszawa. Han sagde, at det ikke var hans opgave at sørge for tekniske aspekter ved Ruslands-besøget.

Russiske myndigheder tilskrev styrtet menneskelige fejl og dårligt vejr.

Den forklaring faldt ikke i god jord hos Kaczyńskis tvillingbror, Jaroslaw, der er en magtfuld figur i polsk politik og formand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed. Jarosław Kaczyński mente, at der var en "høj sandsynlighed" for, at der var sket en eksplosion på flyet.

Da hans parti vandt regeringsmagten i 2015, satte den polske anklagemyndighed gang i ny efterforskning af flystyrtet. Det inkluderede at grave ligene af ofrene op for at teste for eksplosiver.

Det var ifølge meningsmålinger upopulært i befolkningen i Polen, og det var også i strid med ønsker fra Ewa Maria Solska og Małgorzata Rybicka, to enker til ofre for ulykken.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.