Doris laver rigtig sovs

Doris Kristensen er bestyrer af Lendum Forsamlingshus

Ernæring 26. september 2005 06:00

LENDUM: En kogekone laver sovs, der kan hænge ved kartoflerne, mens en kok laver sauce, der efter Doris Kristensens smag nemt kan blive noget bladderværk. Selv er hun forsamlingshusbestyrer i Lendum på 19. år. Hun har rundet de 65 år, og hun er bestilt til konfirmationer frem til og med 2008. - Den anden dag var der en, der spurgte, om jeg kan klare maden til hendes sølvbrullyp i 2012. Men der er jeg altså stoppet, siger Doris Kristensen. Hun har den fredag, hvor vi kigger med i hendes gryder, været på arbejde siden kl. 7 morgen, og hun regner med at være færdig hen på aftenen. Hun er på arbejde de fleste dage året rundt, og når der er aftenfester i forsamlingshuset - fødselsdage og bryllupper -har hun langt fra et otte til fire-job. - Det er nærmere et otte til nul fire-job, men det er en livsstil, og jeg er glad for mit arbejde, siger Doris Kristensen. Og fester i forsamlingshuset er der ofte. For tre uger siden var der store fester fem weekender i træk. De fire var bryllupper, og nogle gange er der mere end en fest i forsamlingshuset den samme dag. - Og så er der maden ud af huset. Den leverer vi også meget af, siger Doris Kristensen. Hun forbereder denne fredag mad til fødselsdagsfesten i Forsamlingshuset om lørdagen, hvor der er hjemmelavet hønsesalat, hamburgerryg med grøntsager og hvide kartofler samt hjemmelavet is og frugt på menuen for de 80 gæster. Bagefter skal de have kaffe og småkager, og til natmad er der suppe, som Doris netop har kogt i gruekedel af seks høns og 15 kilo oksekød. Desuden skal hun levere mad ud af huset lørdag til en housewarming i Hørmested til 25 personer. Her skal der serveres flødekartofler, skinke og oksefilet samt grøn salat - ni forskellige slags i mindre skåle. Og lørdagens tredje arrangement er en fødselsdag i Tårs for 27 personer, hvor menuen er hønsesalat, svinekam stegt som vildt, grøntsager, waldorfsalat, citronfromage til dessert og aspargessuppe til natmad. - Mange kommer selv og henter maden her, men nogle gange kører vi også ud. Så har jeg min mand til at hjælpe mig, og jeg har hjælp til at dække borde samt til serveringen, siger Doris Kristensen og stikker gartneren en check. Han har netop leveret blomsterdekorationer i brændte orange farver, der matcher servietterne på bordene. Her er det Doris Kristensen, der har hold i trådene, fra festen bliver aftalt, til den sidste tallerken er vasket op, og gæsterne gået hjem. - De dage, hvor der ikke er arrangementer, sørger jeg for bestillinger af duge og indkøb. Der er altid noget at lave og meget, der skal gøres her i huset generelt. Til Forsamlingshuset betaler hun en afgift af det hun tjener på maden ud af huset, og på den måde er hun en mellemting mellem selvstændig og ansat. - Det er et spændende arbejde. En del ting er forudsigelige. Søndag til middag er der ofte barnedåb. Foråret med alle konfirmationerne er den allertravleste tid, men der er hele tiden nok at gøre. Tag nu bare i mandags. Der leverede jeg 207 stykker smørrebrød til en pensionistforening, og der er ugentligt to gange banko her i huset, som der skal rigges an til, siger Doris Kristensen. Ikke ret mange opgaver er for små, for når hun alligevel har noget i gryderne eller på anretterbordet laver hun også gerne mad til selskaber på ned til 15 mennesker. Og der er udfordringer nok. - Nu har Dagcentret i Sindal lige holdt fest for 87 mennesker. De fik oksekød i peberrodssovs, men en var vegetar og skulle have fisk, to skulle have steg, og ved desserten var der 11, der skulle laves speciel fromage til, fordi de har sukkersyge. Det mærker vi meget i dag, at mange har sukkersyge. Selv holder Doris sig frisk i en alder af 65 år. Hun spiser ingenting, så længe hun er på arbejde, bortset fra den mad, hun smager til, og derhjemme må hendes mand finde sig i, at den mest står på rester og rugbrød. - Jeg står ikke og laver en masse mad, når jeg kommer hjem, siger Doris Kristensen, der sidst var på ferie i maj i år, hvor hun og hendes mand var blevet foræret et weekend-ophold i København af deres børn. Doris Kristensen er uddannet på kontor og har tidligere hjulpet til i sin mands vognsmandsforretning. - Jeg har aldrig lært at lave føde, og da jeg skulle giftes, sagde min mor til mig: "Du skal da have lært at sy en rullepølse sammen." Jeg kunne ikke lave ret meget mad, men nu skal vi da snart have guldbryllup, og jeg har mine egne opkskrifter inde i hovedet. Jeg laver ikke kaloriefattig mad, og når nogen en gang imellem spørger, hvor mange høns de skal koge til en vis portion hønsesalat, så ved jeg det ikke. Jeg koger bare nok, siger Doris Kristensen, der leverer til et stort opland omkring Lendum og har gjort det, siden hun for 19 år siden fik tilbud om pladsen. - Men jeg vil altså helst have, at de selv henter maden, understreger Doris Kristensen. Hun regner med at blive ved i jobbet et par år endnu, hvis helbredet tillader det, og når hun slukker gasblusset i Forsamlingshuset en sidste gang, bliver der bedre tid til selv at tage ud og smage på den mad, som andre har lavet. - Og det er jo også altid spændende, siger hun.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...