Kultur

DR-koryfæ har 55-års jubilæum: Sådan begyndte karrieren

Jørgen de Mylius kan fejre 55-års jubilæum hos DR. Hans karriere begyndte med et surt brev.

Jørgen De Mylius kan mandag fejre 55-års jubilæum hos Danmarks Radio, og han er fortsat aktiv bag mikrofonen i radioprogrammerne "Hithouse" og "Eldorado", som begge sendes på P5. Foto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Jørgen De Mylius kan mandag fejre 55-års jubilæum hos Danmarks Radio, og han er fortsat aktiv bag mikrofonen i radioprogrammerne "Hithouse" og "Eldorado", som begge sendes på P5. Foto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Uanset om man kender ham fra "Eldorado", "De ringer, vi spiller" eller som melodigrandprix-kommentator, så har Jørgen de Mylius mejslet sig ind i de fleste danskeres bevidsthed.

Og det er ikke så underligt, for den 71-årige DR-vært kan fejre noget så sjældent som 55-års jubilæum hos Danmarks Radio mandag den 29. januar.

Til marts runder han 72 år, men det forhindrer ikke Jørgen de Mylius i fortsat at sende otte timers radio om ugen. Sidste år blev det til mere end 400 timer bag mikrofonen for den erfarne radiovært.

Det skriver DR på sin hjemmeside.

Karrieren begyndte ret utraditionelt med et vredt brev, som Jørgen de Mylius forfattede på drengeværelset i 1963. Brevet var stilet til DR og P3, og her lagde den dengang 16-årige Jørgen de Mylius ikke fingre imellem i sin opremsning af, hvad der var galt med DR's nye station, som var gået i luften få uger tidligere.

Der var for mange fejl, navnene blev udtalt forkert, og så var der slet ikke styr på, hvad der var pladernes A- og B-sider, skrev en rasende og skuffet Jørgen de Mylius.

Brevet fik en konsekvens, som 16-årige Jørgen de Mylius ikke havde forudset. Han blev inviteret ind i Radiohuset på Frederiksberg for at uddybe sine pointer.

Han fik lov til at komme af med sin galde i et radioprogram på kanalen, og med sig havde han også nogle konstruktive forslag til forbedringer - Jørgen de Mylius syntes for eksempel, at DR skulle lave en top 20-liste.

Det var en idé der vandt genklang hos P3's daglige leder Kaj Bruun, som kom ind midt under udsendelsen og spurgte den 16-årige dreng, om han kunne lave det til ugen efter.

Jørgen de Mylius takkede ja og fik sin første arbejdsopgave på DR og titlen "musikkonsulent". I dag er han den eneste tilbage på DR, fra dengang P3 gik i luften, fortæller han.

- De første år blev jeg hyret for kort tid ad gangen, og flere af P3's chefer havde svært ved at kapere den unge musik, jeg spillede. Musikchefen mente endda, at rockmusikken var værre end porno, og han håbede, det var en dille som hønseringe eller yoyoer. Det var det jo så ikke, fortæller Jørgen de Mylius til DR.

Og selv om han efter eget udsagn ikke er så meget til "snakkende rapmusik", så lytter han stadig til stort set alt og spiller også nyudgivelser i sine udsendelser. Måske har hans evne til at holde sig ajour været afgørende for, at han aldrig har overvejet at stoppe sit arbejde på DR, fortæller han.

- Det har aldrig strejfet mig. Jeg har energien og lysten til at fortsætte, og jeg er glad for, at DR er en liberal arbejdsplads, hvor man ikke bare automatisk bliver losset ud, fordi man er fyldt 67 eller 70. Det er stadig sjovt at lave radio, og jeg er langt fra den ældste i branchen, siger Jørgen de Mylius.

Faktisk kan Jørgen de Mylius også markere et andet jubilæum, når Dansk Melodi Grand Prix 2018 løber af stablen til februar. Det er nemlig 40 år siden, at Jørgen de Mylius stod på scenen som vært ved melodigrandprixet, da det vendte tilbage på skærmen efter 11 års fravær.

Jørgen de Mylius er fortsat vært på radioprogrammerne "Hithouse" og "Eldorado", som begge sendes på P5.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst