Danmark

DR's vagthund revser program om sociale ydelser

DR-serie om social bedrageri får kritik for at mistænkeliggøre borgere. Seernes redaktør giver kritikerne ret.

DR's vagthund revser program om sociale ydelser

DR1-serien "Aktion socialt bedrageri", der har kørt i tre uger, får nu en over næsen af lytterens og seernes redaktør i DR, Jacob Mollerup.

Serien er allerede blevet stærkt kritiseret af seerne for at være snagende og mistænkeliggørende, og kritikken har et langt stykke hen ad vejen været relevant, skriver Jacob Mollerup i sin klumme på dr.dk.

Serien giver et konkret indblik i, hvordan kommuner kontrollerer borgere, som muligvis får sociale ydelser på et forkert grundlag.

- For det første var den i starten ret ensidig og mistænkeliggørende i sin stil. Man deltog i jagten på sociale bedragere på en måde, mange seere fandt ubehagelig, skriver han.

Førende eksperter har kritiseret, at en række udsagn fra kontrolmedarbejderne har fået lov at stå uimodsagt. For eksempel betydningen af et billede på Facebook, når der skulle vurderes om en ydelse var i orden.

- Reglerne er imidlertid så fulde af svære skøn og gråzoner, at udsagnene vanskeligt kan stå alene. Så ender det nemlig som tv, der efterlader seerne med et forkert indtryk af reglerne, skriver Jacob Mollerup.

Derudover får man i serien stort set intet at vide, om de aftaler, som DR har lavet med de medvirkende. Både kommunerne, kontrolmedarbejderne og de medvirkende borgere har alle sagt ja til at deltage, og er kun optaget, hvis de har accepteret det.

- Dette aftalesæt kunne med fordel have været forklaret i forbindelse med serien, mener han.

Ifølge DR Medier vil serien i de kommende programmer selv vil tage højde for en del af kritikken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.