Udland

Dræbt libanesisk premierministers søn tilbage ved åsted

Libanons tidligere premierminister Saad al-Hariri er tilbage, hvor hans far blev snigmyrdet for 10 år siden.

Libanons tidligere premierminister Saad al-Hariri er lørdag ankommet til en sjælden visit i sit hjemland, hvor han vil holde en tale for at markere 10-års dagen for snigmordet på sin far, skriver libanesiske medier.

Saad al-Hariri taler ved en ceremoni dedikeret til hans far, skriver det statslige nyhedsbureau NNA og pro-Hariri avisen al-Mustaqbal.

Hans far, Rafik al-Hariri, blev dræbt ved et bombeattentat 14. februar 2005 i Beirut. Drabet, der aldrig er opklaret, kastede landet på randen af en ny borgerkrig og tvang senere Syrien til at løsne sit greb om nabolandet.

Rafik al-Hariri var premierminister over to perioder fra 1992-1998 og 2000-2004. Han havde en central rolle i genopbygningen af det splittede land efter den 15 år lange borgerkrig, der sluttede i oktober 1990.

Drabet på faren fik Saad al-Hariri ind i politik.

Han er fortsat Libanons mest indflydelsesrige sunni-politiker til trods for, at han tog i eksil i 2011, efter at hans regering blev væltet af en koalition, der inkluderede den iransk-støttede shiamuslimske Hizbollah-bevægelse.

Rafik al-Hariri blev sammen med 21 andre myrdet i en bilbombeeksplosion, som fem medlemmer af Hizbollah er tiltalt for at stå bag. En retssag in absentia mod de fem er indledt ved en international domstol i Haag. Hizbollah nægter enhver indblanding.

På trods af fjendskabet mellem Hizbollah og Hariris Fremtidsbevægelse arbejder de nu på at prøve at holde de sekteriske spændinger i Libanon nede.

De sekteriske spændinger mellem sunnier og shiamuslimer er forværret som følge af borgerkrigen i nabolandet Syrien, hvorfra millioner er drevet på flugt, også til Libanon.

Saad al-Hariri vendte sidst tilbage i august, og inden da var der gået tre år, hvor han ikke havde opholdt sig i hjemlandet.

Hans besøg vækker hos nogle håb om, at det kan hjælpe til at stabilisere Libanon, som er plaget af vold og fanget i et politisk dødvande, nu da flere forsøg på at vælge en ny præsident er slået fejl.

Saad al-Hariri opholder sig skiftevis i Saudi-Arabien og Frankrig.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.