Dræbte danske syrienkrigere var velintegrerede

Kortlægning viser, at de unge mænd, som er draget til Syrien og er blevet dræbt, har været velintegrerede.

De militante islamister, der er udrejst fra Danmark og er blevet dræbt på slagmarken i Syrien, er vokset op i det danske samfund.

Det viser en kortlægning af de dræbte syrienkrigere foretaget af Politiken.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) har mindst 15 personer fra Danmark mistet livet i Syrien.

De 11, som Politiken har kunnet identificere, har alle gået i dansk skole, taget danske uddannelser, talte flydende dansk og navigerede hjemmevant i det danske samfund.

- De er rundet af det danske samfund, så det er ikke noget, vi kan tillægge andre ansvaret for, siger Ann Sophie Hemmingsen, forsker i radikalisering ved Dansk Institut for Internationale Studier, der har fået forelagt Politikens research.

Det er velkendt, at de udrejsende oftest er mænd under 35 år, som er blevet radikaliseret i de samme militante islamistiske miljøer i særligt København og Aarhus. Men kortlægningen viser også, at de dræbte syrienkrigere ofte kommer fra tilsyneladende velfungerende familier.

- De er i langt de fleste tilfælde relativt normalt fungerende. De er ikke socialt belastede og har haft en rimelig opvækst i ofte ressourcestærke familier, siger Allan Aarslev, politikommissær ved den kriminalpræventive afdeling hos politiet i Østjylland, til Politiken.

I netop Østjylland havde fem af de dræbte syrienkrigere bopæl.

Opfattelsen deles af Preben Bertelsen, der som den eneste psykolog i Danmark har faste samtaleforløb med hjemvendte syrienkrigere.

- De er oftest rimeligt uddannede og dannede og velintegrerede i betydningen af, at de kan navigere sikkert i det danske samfund. I en anden forstand har de dog også ofte en personlig eksklusionshistorie bag sig, siger han til avisen.

De 11 syrienkrigere er alle døde mellem februar 2013 og juni 2014.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.