Drama: Spanien er klar til ny EM-finale

Spanien er klar til EM-finalen med en 4-2-sejr over Portugal efter straffesparkkonkurrence.

Drama: Spanien er klar til ny EM-finale

Spanien vandt onsdag aften slaget om den iberiske halvø med 4-2 efter forlænget spilletid og straffesparkkonkurrence over Portugal og sikrede sig dermed den ene plads i finalen ved fodbold-EM.

På Donbass Arena i ukrainske Donetsk var stillingen 0-0 inden straffesparkkonkurrencen, hvor portugisernes største stjerne Cristiano Ronaldo aldrig fik lov til at sparke.

Holdkammeraterne João Moutinho og Bruno Alves havde nemlig fejlet fra 11-meter-pletten, og ved stillingen 3-2 kunne Cesc Fabregas så sende Spanien i nationens anden EM-finale i træk.

Det gjorde Fabregas til stor glæde for de regerende spanske verdens- og europamestre, som i de seneste år har siddet tungt på fodboldtronen. Ekstra glad var sikkert også Xabi Alonso, der brændte fra 11-meter-pletten for spanierne.

Portugiserne, som i gruppespillet besejrede Danmark, gjorde det ellers taktisk godt mod Spanien.

Spanierne dominerer normalt de fleste af holdets kampe med stor boldbesiddelse, men det forhindrede Portugal flot.

Et godt og højt pres, der besværliggjorde spaniernes ellers normalt sikre pasningsspil, var tydeligvis en udfordring for Spanien, som overraskede en del i startopstillingen.

Med fra start var nemlig Sevilla-angriberen Alvaro Negredo, som hidtil blot havde været en reserve i turneringen. Kun i gruppekampen mod Kroatien var han blevet skiftet ind.

Den offensive midtbanespiller Fabregas og angriberen Fernando Torres, der forud for semifinalen havde delt pladsen som enlig spansk angriber mellem sig, måtte begge se til fra bænken.

Ikke en spansk genistreg. Chokeffekten udeblev totalt, og eksperimentet blev lukket ned kort efter pausen, da en anonym Negredo blev taget ud og erstattet af den senere helt Fabregas.

Kampen druknede ikke ligefrem i målchancer og målmandsredninger. Begge mandskaber kom selvfølgelig frem til muligheder, men eksempelvis hverken Andrés Iniesta for Spanien og Cristiano Ronaldo for Portugal fik afsluttet godt nok.

Generelt var det en skuffende kamp, der logisk nok bevarede megen spænding på grund af de manglende mål.

I løbet af anden halvleg forsøgte holdene sig nærmest kun med langskud og forlænget spilletid var uundgåeligt, selvom en portugisisk kontra i sidste minut kunne have lukket kampen.

Men Ronaldo sendte sin afslutning langt forbi mål - ganske symptomatisk for opgøret, hvor spanierne allerede inden den forlængede spilletid havde benyttet sig af holdets tre udskiftningsmuligheder.

Portugal havde to af slagsen i baghånden til den forlængede spilletid, men der var bestemt ikke tale om trætte spanske spillere af den grund.

Spanierne virkede fysisk stærkere og kom frem til de bedste chancer. Portugal-keeper Rui Patricio leverede dog gode redninger.

Søndagens finalemodstander findes torsdag aften, hvor Tyskland og Italien mødes i den anden semifinale. Tyskerne tabte EM-finalen i 2008 til Spanien.

/ritzau/