Sæby

Drejebog for Sæbys fremtid

Havnen får en central rolle

Sæby Havn er et af omdrejningspunkterne i udviklingen af byen.

Sæby Havn er et af omdrejningspunkterne i udviklingen af byen.

SÆBY:Skal vandhundene kunne springe i et havnebad i Sæby ? Og skal et nyt hotel i Sæby ligge på havnen med udsigt til Læsø og klosterkirken ?

Sæbynitterne har sprudlet med ideer, som er skrevet ind i en ny "masterplan".

Sådan én har Skagen allerede, og nu får Sæby også en: en samlet drejebog, som afstikker retningen for, hvordan udviklingen skal forløbe i "Byen ved Havet". Den færdige plan præsenteres i plan- og miljøudvalget på tirsdag og for foreningerne i Sæby på et møde 17. januar 2017 samt på et offentligt møde 1. februar.

Skagens masterplan blev til på baggrund af et folkekrav om, at skagboerne fik hånd i hanke med, hvad storkommunen og udenbys investorer foretog sig i byen.

I Sæby var optakten til processen mere stilfærdig - selv om sæbynitterne også var på barrikaderne, da de for få år siden blev præsenteret for planer om at bygge 4-5 etagers boligblokke på Sæby Havn.

Havnens udvikling er da også et af fokuspunkterne i masterplanen.

Den peger på, at der er masser af uudnyttede muligheder for at skabe et havnemiljø, som både kan trække turister og tilflyttere til byen og samtidig gøre havnen og det tilstødende område ved åen til et centralt mødested for sæbynitter. Også for de vandskrække og bådløse.

Action på vandet

Et af forslagene går som nævnt ud på at lave havnebad. Et andet på actionpræget vandsport, som er meget efterspurgt af turister.

Restaurationsmiljø er der i forvejen. Men hvorfor så ikke supplere med et hotel på den attraktive havn, hvis sydøstlige del i dag domineres af forladte industribygninger ?

Et hotel, turister og flere fastboende medfører behov for bedre trafikplanlægning - færre biler - så alle kan færdes trygt.

Masterplanen peger på, at der skal stilles krav til udformningen af nyt byggeri for at bevare Sæbys oprindelige købstadsmiljø. Både på havnen og i det centrale Sæby omkring Torvet.

Men der skal også være plads til modernitet i byggeriet for at tiltrække unge tilflyttere, som Sæby så gerne vil have fat i.

For Sæby har en stor industriel sektor, som får vanskeligheder med at skaffe arbejdskraft, hvis den demografiske udvikling fortsætter. For i dag flytter de unge fra byen, så den bliver mere og mere grå i toppen.

Masterplanen peger på, at de mange, meget aktive foreninger inden for sport og musik tildeles en central rolle i at skabe endnu flere events, som kan gøre byen kendt og attraktiv.

Samspil med foreninger

Det er et års tid siden, Frederikshavn Kommune, efter et langt tilløb, inviterede de lokale foreninger til et samarbejde om at udarbejde Sæbys masterplan.

Siden er der holdt møde med foreningsmedlemmer, workshops med børnefamilier, byvandringer og et borgermøde med et par hundrede deltagere.

Ud af dialogen er der kommet konstruktive forslag til Masterplan Sæby.

Frederikshavn Kommune, Udvikling og Erhverv, har i løbet af efteråret vurderet de mange idéer og sammenfattet dem i Masterplan Sæby.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.