Drikke til varme dage

Rosé og kold rødvin

Freixenet er et charmerede og friskt indslag på bordet i forsommervarmen. Den er ikke kun til fejring af det nye år.

Freixenet er et charmerede og friskt indslag på bordet i forsommervarmen. Den er ikke kun til fejring af det nye år.

De seneste to år er der sket en voldsom stigning i forbruget af rosé-vin. Varme dage har det med at skubbe til drikkevanerne, og dem har der været mange af de senere år. Med den rekordvarme maj er rosé-sæsonen i år indledt meget tidligere end normalt. Jeg ser det bl.a. i min mail, hvor jeg allerede har får to ønsker om hjælp til sammensætning af vin til rosé-aftener. Heldigvis er der blevet meget mere at glæde sig over på den front. Tidligere var roseerne mest sekundavarer, som blev brugt til sommerens slagtilbud i supermarkederne. Nu kan man få masser af god, ukompliceret vin også af den type. Man skal selvfølgelig ikke skrue forventningerne op til de store, komplekse smagsoplevelser. Sådan er rosé generelt ikke, og sådan er den ikke tænkt. Måske er det derfor, at mange i branchen ikke rigtigt har kunnet få sig selv til at tage typen alvorlig. En varm forsommeraften elsker jeg at drikke mousserende rosé. Allerhelst vil jeg have champagne, men desværre er rosé her endnu dyrere end de hvide vin, og ofte er der tale om årgangschampagner, som også lægger noget oven i prisen. Det kan være svært at finde den slags til under 250 kr., og så er det jo pludselig blevet en seriøs sag med et glas på terrassen. Så er det mere realisabelt at vende sig mod den spanske Cava eller den fransk cremant. Freixenet Rosé fra den store producent at spansk mousserende vin ser vi mest til forbindelse med nytåret, men det er egentlig en fejl. Det er en fortræffelig sommervin, og så er det sjovt at have lidt anden farve på boblerne, end vi er vant til. Man kan købe den i en lang række supermarkeder. Vejledende udsalgspris er 74,95 kr., men man kan tit finde den til en lavere pris. Fra Alsace er en af de sikre succeser Calixte Rosé. Den er produceret af kooperativet i Hunawihr. Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg, sælger den for 88 kr. De almindelige roseer er det masser af. Man kan bare gå i gang med at teste. Min favorit er stadig Santa Rita Rosé fra Chile. Normalt koster den er 55 kr., men der kan næste altid findes et tilbud, så prisen reduceres med omkring ti kr. Så skal man normalt tage tre flasker pr. gang, men det er sjældent et problem. Sydeuropa er ellers roseernes hjemland. Det er ikke så sært med det varme klima. Vælger man at købe fra Provence, skal man se sig godt for. Derfra kommer stadig vin med for ringe kvalitet, selv om nogle af verdens kendteste roseer produceres på Domain Ott, netop fra det distrikt. Køber man den slags er prisen langt fra supermarkedsniveau. Hos Vinoble-forhandlerne skal man forvente at starte ved ca. 250 kr. for en flaske. Et godt alternativ til roseerne er kølig rødvin. Vine fremstillet af pinot noir-druen egner sig godt, men det gør mange af de frugtrige, friske vine fra andre druer også. Dem er der masser af. Klassikeren i den genre er Beaujolais, der er fremstiller af gamay. Køl dem ned til 14-15 grader, så fremhæves det frisk, og alkoholen skubbes i baggrunden. Man skal bare lige huske, at sådan er det ikke rent teknisk. Man bliver lige beruset om vinen er kølig eller varm. Kombinationen af sommervarme og vin giver let et forbrug, som ligger et glas eller to over det, der kan styres hjem i bil.