Drikkevand truet ved gasboringer i USA

Mange flere forureningssager efter skifergasboringer i Pennsylvania

Modstandere af skifergas-udvinding i Vendsyssel kan hente ny næring til deres frygt med oplysninger om forurenet drikkevand i Pennsylvania. Arkivfoto: Peter Broen <i>Peter Broen</i>

Modstandere af skifergas-udvinding i Vendsyssel kan hente ny næring til deres frygt med oplysninger om forurenet drikkevand i Pennsylvania. Arkivfoto: Peter Broen Peter Broen

NORDJYLLAND:I den amerikanske delstat Pennsylvania har olie- og gasindvinding i flere tilfælde forurenet drikkevandsbrønde, viser dokumenter fra statens miljømyndigheder.

Den lokale avis The Sunday Times har fået adgang til en række påbudsskrivelser fra delstatens miljømyndigheder, som viser, at forurening af drikkevandsressourcer ikke er ualmindeligt i delstaten, skriver nyheds-sitet ingeniøren.dk.

Skrivelserne er såkaldte ‘determination letters’. Det er afgørelser, som er sendt fra miljømyndighederne til ejerne af drikkevandsressourcer efter klager over forurening i forbindelse med olie- og gasindvinding.

Klagerne kommer fra et bredt udsnit af private, skoler, kirker og forretningsdrivende, og ifølge avisen viser dokumenterne, at det i cirka hvert sjette tilfælde er dokumenteret, at der har været tilstrækkeligt store påvirkning af drikkevandsressourcer, til at olie- og gasselskaberne skal udbetale erstatninger til klagerne.

Langt flere sager

Pennsylvania lægger blandt andet undergrund til en stor del af Marcellus-skiferformationen, hvor gasindvinding for alvor har taget fart siden 2008.

Det fremgår ikke direkte, om der er tale om forureninger fra skifergasboringer, men der i 20 år frem til 2008 er registreret under tre tilfælde af forureninger om året mod over 16 om året siden 2008, skriver ingeniøren.dk. med The Sunday Times som kilde.

I Danmark, hvor det franske energiselskab Total og den danske Nordsøfonden forventer at lave den første skifergas-prøveboring ved Dybvad, er der også stor frygt hos mange for at drikkevandet kan blive forurenet, hvis det kommer til en egentlig produktion, hvor store mængder vand og sand med kemikalier pumpes ned i undergrunden - kaldet hydraulisk frakturering.

I modsætning til Pennsylvania ligger skiferlagene i Vendsyssel dog meget dybt. kj.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.