Udland

Dronning Elizabeth fejrer 60 året for sin kroning

Heste spiller en stor rolle, når Storbritannien fejrer, at det er 60 år siden, at deres dronning blev kronet.

Dronning Elizabeth fejrer 60 året for sin kroning

Storbritannien er atter trukket i det royale festtøj.

Landet fejrer søndag, at det er 60 år siden, at den 87-årige dronning Elizabeth officielt blev kronet som Storbritanniens royale overhoved.

Som den entusiastiske rytter, dronningen er, overværede hun lørdag under private omstændigheder det historiske Epsom Derby. Epsom Derby blev afholdt første gang i 1779, og dronningen har overværet Epsom Derby igennem otte årtier.

Dronning Elizabeth overtog tronen i en alder af 25 år efter sin far, kong George VI, den 6. februar 1952, men selve kroningen fandt først sted 2. juni 1953.

Et jubilæum som dette optager mange i monarkiet i Storbritannien. Det er nemlig kun anden gang i det engelske kongehus' historie, at en regent har siddet så længe - den første var dronning Victoria.

Sammen med resten af den royale familie og 2000 andre gæster vil dronningen tirsdag deltage i en fejring i Westminster Abbey.

Dronningen markerer den egentlige julibæumsdag, 2. juni, i en afdæmpet version.

- Dronningen vil tilbringe søndagen i private sammenhænge, siger en talsmand fra Buckingham Palacetil nyhedsbureauet AFP.

Dronning Elizabeth og hendes mand, prins Philip, vender således mandag tilbage til deres officielle pligter.

Julibæet af kroningen bliver fejret i langt mindre grad end sidste år. Her var landets smurt ind i fest og fejringer, da de fejrede 60 året for, at dronningen havde overtaget tronen efter sin afdøde far.

Royale kendere mener, at den mindre fejring kan hænge sammen med, at prins William og Kates barn ventes at nedkomme til juli.

Festlighedernes i forbindelse med 60 året for kroningen omfatter blandt andet udstillinger, kanonsalutter og en række havefester.

Kroningen tilbage i 1953 var den første, der blev tv-transmitteret. Mere end 20 millioner mennesker i Storbritannien så med, mens 11 millioner andre lyttede med i radioen.

Lady Moyra Campbell, en af dronningens hofdamer under kroningen, fortalte Sky News, at det var en "uforglemmelig dag".

- Der var en fantastisk oprigtighed, hvor hun afgav de utrolig højtidelige løfter. Og jeg takker Gud for, at jeg har levet et så langt liv til at kunne se, at hun har opfyldt disse løfter, siger Lady Moyra Campbell.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.