Danmark

Dronningen indleder besøg i Grønland alene

Kaffemik og grønlændervendinger. Dronningen begynder alene i Nordgrønland. Siden får hun følge af prinsgemalen

Utallige er de gange, som dronning Margrethe og prins Henrik har besøgt Grønland.

De kommende uger gør de det igen, og denne gang lægger kongeskibet Dannebrog til ved godt 10 byer og bygder langs vestkysten.

Men inden er dronningen rejst i forvejen for at besøge Nordgrønland.

Torsdag nærmere bestemt Ittoqqortoormiit på østkysten, hvor kommunalbestyrelsen viser byens ældrekollektiv og børnehave frem, inden dronningen bænkes ved den traditionelle kaffemik sammen med de 450 indbyggere.

Arter vejret sig, afsluttes dagen ved Daneborg Station, som er hovedkvarter for slædepatruljen Sirius. Den er dronningen godt bekendt med, for hun har været her før, og desuden var patruljen en del af kronprins Frederiks store slædetur i 2000.

Mens dronningen med helikopter rejser rundt i nord, er Dannebrog på vej fra Nuuk til Upernavik.

Her støder prins Henrik til, og søndag indleder regentparret så deres fælles togt.

Den kommende halvanden uge vil byde på alt fra officielle modtagelser til endnu mere kaffemik og kajakopvisninger med indlagte grønlændervendinger.

Men programmet giver også plads til mere stilfærdige øjeblikke, som når dronningen og prins Henrik i Ukkusissat bydes indenfor hos Salomine Skade. Hun er med sine 84 år den ældste af bygdens 150 indbyggere.

Bygden er især kendt for sin skole, som de danske gæster også skal besøge. Den har plads til 27 elever, og blev i 2003 kåret til årets skole.

Blandt de større byer, som Dannebrog anløber, er Ilulissat. Et populært mål for turister, blandt andet på grund af Isfjorden, der er optaget på Unescos liste over verdens naturarv.

Rejsen slutter i Nuuk, hvor regentparret skal besøge en ny anstalt for kriminelle. Den får som noget nyt for Grønland en lukket afdeling, og det vil fra 2017 betyde, at alle dømte kan afsone her. Dermed er det slut med at sende til afsoning i Danmark.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst