Danmark

Dronningen må undvære sit faste anker på 75-års-dagen

Dronningen og prins Henrik har i alle årene levet godt sammen - og hver for sig. Om to år har de guldbryllup.

Dronning Margrethes faste støtte har været prins Henrik, siden hun - stormende forelsket - sagde ja til den franske diplomat og greve Henri de Monpezat i Holmens Kirke i 1967.

Om to år kan parret fejre guldbryllup - 50 år, hvor de har fået en stor familie - to sønner, svigerdøtre og otte børnebørn. I alle årene har de levet godt sammen - og hver for sig.

Men på sin 75-års fødselsdag torsdag må dronningen undvære sin livsledsager.

Prins Henrik har måttet melde afbud til festlighederne. Han har fået influenza. Og det er bestemt ikke uden betydning for dronningen, mener Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor ved Københavns Universitet og kender af kongehuset.

- Hun kommer til at mangle den støtte, hun har haft i prinsgemalen, der jo har været ved hendes side altid. Det kommer hun bestemt til at mærke. Og selv om der bliver taler ved festmiddagen, får hun ingen kærlig fødselsdagstale af sin mand, siger han.

Selv har dronningen beskrevet prins Henrik som det faste anker, som hun kan stole på.

- Og som er en støtte for mig i alt, hvad jeg gør. Når man har det sådan, spiller det ingen rolle, om man er hjemme begge to, eller den ene er ude at rejse, om man holder ferie, eller man hver især har så meget om ørerne, at man knap nok når at mødes til måltiderne.

- Nu har vi været gift i mere end 20 år, og der er noget, som aldrig holder op med at undre mig: at han kan holde mig ud! At han stadig er parat til at støtte mig, inspirere mig, samle mig op hvis jeg er langt nede.

Det fortæller hun i bogen "Dronning i Danmark" fra 1989 af Anne Wolden-Ræthinge.

Prinsen har gennem årene givet sin hustru sin fulde støtte til at opfylde jobbet som dronning 100 procent. Hans opgave har været så vigtig, fordi dronningen inden for landets grænser ikke har nogen kolleger at læne sig op ad og tale med, mener Lars Hovbakke Sørensen.

- Prins Henrik har medvirket til dronningens succes, og måske bliver det synligt på fødselsdagen, når han ikke er der, hvilket stort stykke arbejde han har gjort gennem årene.

Parrets sønner mener, at deres forældre er et perfekt match.

- Jeg glæder mig over, at min mor har min far og i ham en uundværlig støtte. De er som to puslespilsbrikker, der har været skåret perfekt, så de passer sammen, fortalte kronprins Frederik i et interview med Ritzau, da dronningen fyldte 70 år.

Dronningen har aldrig lagt skjul på, at hun især i sine unge år var genert, og i de første år hjalp prinsgemalen hende med at overvinde den generthed, som plagede hende.

- Min far er jo i den grad ugenert, så når de har været ude sammen, kunne hun træde et halvt skridt tilbage og se, at det ikke er spor svært at være ugenert og ligefrem og på den måde få det til at køre, fortalte prins Joachim i interviewet.

I dag er et af de fælles træk, der også binder parret sammen, deres kærlighed og interesse for kunst. For lidt over et år siden udstillede de sammen deres værker på kunstmuseet Aros i Aarhus på en velbesøgt udstilling, der blev åbent af kronprins Frederik.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.