Danmark

Dronningen skal besøge omstridt tyrkisk præsident

Den tyrkiske præsident Erdogan er en omdiskuteret herre. Senere i år aflægger dronningen ham et besøg.

, Dronning Margrethe Foto: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen

, Dronning Margrethe Foto: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen

Dronning Margrethe skal besøge Tyrkiets omstridte præsident Erdogan på et høflighedsvisit senere i år.

Det bekræfter en tyrkisk talsmand over for Berlingske torsdag.

Kongehuset er en apolitisk institution, men når dronning Margrethe lander i Istanbul på officielt besøg hos Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, vil hun alligevel blive brugt politisk.

Sådan lyder advarslen fra Pola Rojan Bagger, der er journalist og forfatter til en række bøger om Tyrkiet.

- Erdogans internationale kontakter hænger ikke på træerne for tiden, så der er ingen tvivl om, at dronningens besøg vil blive brugt maksimalt til at tegne et positivt billede af Erdogan, siger han til Berlingske.

Den vurdering er de Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, enig i.

- Det er ikke godt, at Danmark på den her måde blåstempler Erdogan, der bliver mere og mere farlig og diktatorisk. Det undrer mig, hvis man holder fast i turen. Det, der er brug for, er tværtimod et stærkt internationalt pres på Erdogan, siger han til Berlingske.

Også udenrigsminister Kristian Jensen (V) er med på turen. Men Naser Khader tror ikke, der kommer meget ud af, at udenrigsministeren vil kunne rejse den kritik, som dronningen ikke må røre ved.

- Inden kongehusets og Kristians Jensen tur til Saudi-Arabien for nogle måneder siden fik vi også at vide, at udenrigsministeren ville sætte menneskerettighederne på dagsordenen. Men hvad kom der ud af det, spørger han retorisk.

Dronningen skal besøge Tyrkiet sammen med udenrigsministeren og en dansk handelsdelegation. Teknisk defineres besøget som et såkaldt gengældelsesbesøg efter den tidligere tyrkiske præsident Abdullah Güls besøg i Danmark i 2014.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.