Dronningen viser havfruen frem for Hu

Kinas præsident og regentpar ser på sejltur med kongeskibet Dannebrog i Københavns Havn på Den Lille Havfrue.

Dronningen viser havfruen frem for Hu

Kinas præsident, Hu Jintao, og hans hustru, Liu Yongqing, har fredag været på havnerundfart om bord på kongeskibet Dannebrog.

Dronning Margrethe, prins Henrik og miljøminister Ida Auken (SF) har fra Dannebrog vist Københavns Havn frem for det kinesiske præsidentpar og deres delegation.

Både for at fortælle, at vandet er så rent, at mange vælger at bade i havnen - og ikke mindst for, at præsident Hu kunne få et kig på Den lille Havfrue ved Langelinie.

Havfruen var forrige år udlånt til Verdensudstillingen i Shanghai, hvor H.C. Andersens eventyrfigur tiltrak et rekordstort publikum.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), fremviser havfruen for Hu Jintao på en specialbygget bro foran statuen, hvor det kinesiske præsidentpar er blevet foreviget til det private fotoalbum hjemme i Beijing.

- Kina ligger langt væk og har en fuldstændig anderledes kultur. Men jeg er meget rørt over, at hans eventyr har så mange beundrere i Kina, har dronning Margrethe fortalt de kinesiske statsmedier i et eksklusivt interview.

Inden havnerundfarten har dronningens livgarde taget imod præsident Hu Jintao og hans hustru på Amalienborg, efter at de blev eskorteret fra Esplanaden af Gardehusarregimentets hesteeskadron med 48 heste til Chr. VII's palæ.

Men det første kinesiske statsbesøg bliver ikke kun brugt til sightseeing.

Blandt andre handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) har underskrevet en aftale mellem den kinesiske udviklingsbank CDB og Eksportrådet med CDB's vicechef Gao Jian.

Og der er underskrevet fem store kommercielle kontrakter ved en erhvervskonference i Moltkes Palæ i København under overværelse af kronprins Frederik, Pia Olsen Dyhr, økonomiminister Margrethe Vestager (R) og Kinas vicepræsident Wang.

Kontakterne er på i alt 18 milliarder kroner.

/ritzau/