Drop de dyre behandlinger og slip af med skæl

Ifølge hudlæge Jørgen Serup har vi alle skæl i en eller anden grad. Hos nogle giver det gener, men der er en måde at slippe af med det på.

frisør Foto: Free

frisør Foto: Free

Ligesom fiskene i havet har os mennesker også skæl. Det skæl, der er i vores hårbund, er vel og mærke noget lidt andet end fiskenes.

Ifølge overlæge ved dermatologisk afdeling på Bispebjerg Hospital Jørgen Serup skal vi anse hårbunden, som var det et økosystem, ligesom dem vi finder i naturen.

- Jo mere man forstyrrer og tramper på naturen, jo mere kommer systemet ud af balance. Til sidst bliver det svært at genvinde den naturlige harmoni, forklarer Jørgen Serup.

Skæl kan nemlig blive fremprovokeret af, at man vasker sin hårbund for meget og for aggressivt. Sker det, sender det en besked til resten af systemet om, at der er blevet gjort skade på huden og håret, lyder det fra Jørgen Serup.

Faktisk kan et overforbrug af shampoo og sæbe give eksem i hovedbunden, fortæller Jørgen Serup. Billige og kradse shampooer kan affedte håret i sådan en grad, at huden bliver irriteret, så man kan få en slags skæleksem. Det viser sig som en diffus skældannelse i hele hårbunden.

- Skæl ligner små havregryn, der ligger på hårbunden, forklarer Helle Kallerup, der underviser i hårets biologi på frisøruddannelsen ved Next Uddannelse København.

Hun slår samtidig fast, at det er vigtigt at kende forskel på en tør hårbund og skæl.

En tommelfingerregel er, at hår, der aldrig fedter, men stadig har skæl, betyder, man har tør hovedbund.

Hvis håret nemt fedter, har man højst sandsynligt skæl fremprovokeret af ekstra fedt. Det er også her, skæl oftest opstår, da cellerne godt kan lide det fugtige, klæbrige miljø, der er i fedtet hår.

Hvis du vil have en behandling mod skæl nu og her, kan en skælshampoo være en god idé. Man skal bare ikke bruge det hver dag, for skælshampoo er en behandling.

- En skælshampoo virker lidt som en skuresvamp, hvis man bruger den på en tør hårbund, så får vi lavet skader i huden, siger Helle Kallerup.

Dette sender impulser ned i huden om, at der skal dannes flere celler, fordi skaderne i huden skal fikses, og så kommer man ind i en ond cirkel, hvor man får dannet skæl, selv om man startede ud med at have tør hårbund.

Hvis din skæl kommer af tør hovedbund, er det en god idé at bruge balsam. Så skal man massere balsamen ned i hårbunden og ikke bare hælde den ud på håret.

- Tænk på balsam som hårbundens fugtighedscreme, siger Jørgen Serup.

Men husk samtidig på, at du ikke bør vaske hår mere end to gange om ugen. Jo mere du vasker dit hår, jo mere fedtet bliver det. Og jo flere celler producerer hårbunden, som i sidste ende bliver til skæl. Det forklarer Jørgen Serup.

Ifølge både hudlægen og underviseren er der en god tommelfingerregel, når det kommer til skæl. Hvis du synes, du gør for meget for at få det til at gå væk, så gør du det nok også.

Så er det bedste, du kan gøre, faktisk at lade det være, så det naturlige økosystem genopretter sig selv.

Fakta:

- Sved giver ikke skæl. Sved fordamper og håret kan føles træls efterfølgende. Talk giver skæl.

- Hvis du tager kasket på, når dit hår er vådt, eller hvis du sætter håret op i en hestehale, mens det stadig er fugtigt, kan det fremprovokere skæl.

- Se din hårbund som en kælder. Hvis kælderen er fugtig, kommer der svamp. Hårbunden fungerer på samme måde.

- Vær opmærksom på, om det rent faktisk er skæl, du har. Det kan også være psoriasis, tør hud eller en svampeinfektion.

Kilde: Jørgen Serup og Helle Kallerup.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst