Danmark

Drop shampooen og vask hår med eddike og ler

Eksperten anbefaler, at du propper mindre shampoo i håret

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:Bagepulver, salt, æblecidereddike og marokkansk ler. Det er ikke opskriften på en dårlig dessert, men derimod nogle af de mange ingredienser du kan bruge, hvis du ønsker at slippe for shampoo.

- Vi tænker jo ikke over, hvad vi putter i håret. Shampoo er bare blevet standard, uden at vi tager stilling til, hvad der egentlig er i flasken, fortæller personlig træner Cecilie Blaksted, der driver bloggen Simplyfit.dk, og som selv har droppet hårshampooen for i halvandet år siden.

Cecilie Blaksted har skiftet sin dyre mærkeshampoo ud med såkaldt rasul-ler, en marokkansk sæbe-ler, der er blevet brugt i flere tusinde år, inden shampoo kunne købes i supermarkedet.

Hun vasker sit hår med det hvide ler blandet med vand cirka to gange om ugen, og derudover skyller hun efter med æblecidereddike, der skal sikre en sund hovedbund og fjerne kalkrester fra vandet.

- Mit hår er blevet meget glattere, og jeg behøver ikke at bruge glattejernet længere, efter jeg har droppet shampooen, siger Cecilie Blaksted.

Intet skidt

Bølgen, der har skyllet shampooen væk verden over, går under navnet ”no-poo” (ingen shampoo eller ”skidt”), og dækker over et stigende fokus på at holde kemikalier, parabener, parfumer, sulfater væk fra vores kroppe.

Og man kan sagtens have en god hygiejne uden hårshampoo.

- Selvfølgelig findes der alternativer til shampoo og kemiske sæbemidler. Menneskeracen har jo haft hår og har overlevet i mange generationer, før shampooen blev opfundet, siger overlæge og dermatolog, Jørgen Serup.

Det er meget individuelt, hvad der fungerer for folk afhængigt af hår- og hudtype.

- Generelt kan man dog sige, at sæbemidlet i shampooen er ret aggressiv kemi, der kan være hård for folk, der lider af sart hovedbund. Sæben spiser nemlig ikke kun fedt og snavs, men også hud, hvis du lader den sidde for længe, siger Jørgen Serup.

Flere varianter

Der findes flere varianter og alternativer til shampoo. Nogle bruger rasul-ler, nogle bruger salt og eddike, mens andre sværger til bagepulver. Og så er der dem, der kun bruger vand.

- Vand alene renser både hud og hår i stor udstrækning, når vi går i brusebad. Vand er meget rensende i sig selv, og det er slet ikke nødvendigt at bruge shampoo hver dag, som mange folk fejlagtigt tror, fortæller professor Jørgen Serup.

Jørgen Serup understreger, at det er meget individuelt, hvordan shampoo og alternativerne til shampoo fungerer for folk, og han anbefaler derfor, at man prøver sig frem, indtil man opnår det ønskede resultat.

Fem overvejelser, inden du begynder på ”no poo”:

- Du slipper for de mange kemikalier og tilsætningsstoffer i shampoo og balsam.

- Du sparer miljøet for shampooen. Også for selve produktionen.

- Dit hår og hovedbund skal som regel have lidt tid, inden du har vænnet dig til den nye hårvask. Brug eventuelt lidt tørshampoo i begyndelsen.

- De alternative metoder kan spare dig for mange penge, i forhold til hvad du tidligere har betalt for shampoo og balsam. Rasul-ler kan købes i de fleste helsekostbutikker landet over.

- Undgå at skylle håret hver dag og husk at rede det grundigt igennem med en god børste. På den måde opretholder du en naturlig balance med naturlige olier i hår og hovedbund.

Kilder: simplyfit.dk, nopoomethod.com, overlæge Jørgen Serup i dermatologi, Bispebjerg Hospital.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.