Togtrafik

DSB ramt af hackerangreb

Et hackerangreb var skyld i, at DSB’s systemer søndag aften brød sammen

Passagerer, der skulle rejse med DSB’s tog søndag aften, oplevede problemer med at købe billet. Arkivfoto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

Passagerer, der skulle rejse med DSB’s tog søndag aften, oplevede problemer med at købe billet. Arkivfoto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

DANMARK:Det var et cyberangreb - et såkaldt DDoS-angreb - der søndag aften var skyld i, at DSB’s systemer brød sammen.

Det oplyser DSB’s pressevagt tidligt mandag morgen klokken 05.25.

Nedbruddet betød, at togpassagerer rundt om i landet søndag aften havde problemer med at købe billet til deres rejse med DSB.

Tidligt mandag morgen er systemerne oppe at køre igen, oplyser DSB.

- Vores teknikere og vores it-leverandører har analyseret nærmere på det i løbet at natten. De er kommet frem til, at det er et angreb ude fra, hvor nogen har forsøgt at lægge vores systemer ned, siger underdirektør Aske Wieth-Knudsen.

- Vi ved, at angrebet betød, at vores kunder ikke kunne købe billetter i vores billetsystemer. Dog virkede rejsekortet.

Søndag aften kunne der ikke købes billet via selskabets app, på hjemmesiden, i billetautomater og i 7-Eleven-kiosker på stationerne. Det var dog stadig muligt at rejse med rejsekortet.

Passagerer uden rejsekort kunne købe billetter i de tog med togpersonale, der kontrollerer billetter.

De interne mail- og telefonsystemer, der bruges blandt medarbejderne i DSB, var også ramt af nedbruddet. Derfor måtte DSB måtte kommunikere gennem medier og sociale medier for at oplyse deres kunder og ansatte om problemet.

Der har en gang tidligere det seneste år været et lignende, omfattende udfald. Dengang skyldtes det et strømnedbrud.

DSB har mandag morgen halv syv endnu ikke været i kontakt med nogle myndigheder, men det vil ændre sig som dagen skrider frem, oplyser Aske Wieth-Knudsen.

- På nuværende tidspunkt har jeg ikke været i kontakt med nogen i endnu. Vi er ved at afklare nogle kommunikationer, da angrebet først er blevet afklaret her hen over natten, siger han.

- Det er klart, at nu hvor dagen starter, tager vi fat i alle de relevante instanser.

Et DDoS-angreb er en overbelastning af et system eller en hjemmeside, der får systemet til at bryde sammen. Det er ikke at forveksle med et angreb med eksempelvis ransomware, hvor data bliver taget til gidsel mod en løsesum.

Angrebet kommer natten før Forsvarets Efterretningstjeneste offentliggør sin trusselsvurdering på it-området.

/ritzau/

Cyberangreb

Det var et cyberangreb, der søndag aften lagde DSB’s hjemmeside. Det oplyser DSB mandag morgen. Angrebet var et såkaldt DDoS. Her kan du lære, hvordan et sådan angreb fungerer:
* DDoS står for Distributed Denial of Service og går ud på at overbelaste en server i så voldsom grad, at den lukker ned.
* Rent praktisk foregår det ved, at mange tusinde computere på en og samme tid sender gentagne forespørgsler til den samme adresse på internettet.
* Hvis antallet af angreb overstiger serverens kapacitet, vil almindelige brugere ikke længere kunne tilgå siden.
* Ofte sker angrebene via såkaldte botnet, hvor virusinficerede computere fjernstyres til at deltage i angrebene, uden at computerens bruger er klar over det.
* Angrebene kræver store ressourcer og ophører derfor oftest efter et antal timer.
* Det er umuligt at gardere sig 100 procent mod DDos-angreb, men man kan foretage en række foranstaltninger, der gør det nemmere at afværge angreb, når de sker.
* Det omfatter blandt andet anskaffelse af alternative ip-adresser og internetadgange, ligesom man kan tilkøbe ekstra sikkerhed og overvågning hos sin internetudbyder.
Kilde: TDC, Center for Cybersikkerhed.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst