DTU Aqua jagter giftige alger

900.000 kr. bevilget til projekt med bæredygtig produktion af saltvandsfisk på land

Sektionsleder Per Bovbjerg Pedersen, DTU Aqua i Hirtshals, skal lede et nyt forskningsprojekt med at bekæmpe giftige alger i saltvandsdambrug på land. Arkivfoto: Hans Ravn <i>Hans Ravn</i>

Sektionsleder Per Bovbjerg Pedersen, DTU Aqua i Hirtshals, skal lede et nyt forskningsprojekt med at bekæmpe giftige alger i saltvandsdambrug på land. Arkivfoto: Hans Ravn Hans Ravn

HIRTSHALS:DTU Aqua i Nordsøen Forskerpark Hirtshals får 900.000 kroner i støtte fra Miljøministeriet til et nyt projekt med at undersøge, hvordan giftige alger i saltvandsdambrug på land kan bekæmpes, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

- Det er målrettet forskning og udvikling som dette, der kan sikre, at den danske miljøteknologi forbliver førende, og vi kan levere udstyr og viden til fiskeproduktionen. Projektet i Hirtshals er lovende, og jeg håber, at den nordjyske tilgang kan give os de løsninger, der er brug for, siger miljøminister Ida Auken (SF) om støtten, der er givet fra ministeriets program for grøn teknologi.

Mange ser fremtidens fiskeproduktion på land frem for de traditionelle havbrug, og i Hirtshals er et stort byggeri af et saltvandsbaseret dambrug langt fremme på jord lejet af forskerparken. Det har skabt interesse viden om.

I forvejen er DTU i Hirtshals førende på verdensplan med forskning i bæredygtig og miljørigtig dambrugsproduktion. Både i ferskvand og saltvand.

Processerne i anlæg på land er nemmere at styre end i de store bure til havs, og det giver samtidig mulighed for en mere miljøvenlig produktion. Problemet er, at giftige alger kan slå fiskene ihjel, og det truer med at sætte udviklingen i saltvandsdambrug i Danmark i stå. Mange er tilbageholdende med investeringer, når de ikke ved, om driften er rentabel.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.