Danmark

DTU: Kaffe og morgenbrød kan give dig kræft

Ifølge danske forskere kan fødevarer som brød og kaffe indeholde det kræftfremkaldende stof akrylamid.

DTU: Kaffe og morgenbrød kan give dig kræft

Både brød, boller og morgenmadsprodukter kan være et farligt bekendtskab.

DTU Fødevareinstituttet advarer nemlig nu i en pressemeddelelse om, at stoffet akrylamid, der findes i en række fødevarer, kan være kræftfremkaldende.

- Vi kan med meget stor sandsynlighed sige, at der en sammenhæng mellem fødevarer, der indeholder akrylamid, og så kræft, siger Jørgen Schlundt, direktør på DTU Fødevareinstituttet, til DR Nyheder.

Akrylamid er et stof, der dannes, når visse fødevarer bliver varmebehandlet.

Stoffet findes i en lang række fødevarer, blandt andet brød, chips, stegte kartofler som pommes frites og i kaffe. Det højeste indtag af akrylamid fra fødevarer kommer fra kartoffelprodukter og kaffe.

Det er ikke nyt, at der kan være en sammenhæng mellem akrylamid og kræft.

Således fandt svenske forskere ved et tilfælde stoffet i fødevarer tilbage i 2002 og havde allerede dengang en stærk mistanke om, at man havde fundet et kræftfremkaldende stof.

Siden har undersøgelser vist forskellige resultater, men nu mener DTU Fødevareinstituttet altså, at der er grund til for første gang at advare offentligt om stoffet.

- Vi er nødt til at få regulering på området. Altså indført grænseværdier - så industrien begynder at arbejde på at få nedsat akrylamiden i deres fødevarer, lyder det fra Jørgen Schlundt.

Han har derfor taget skrevet til Den Europæiske Fødevaresikkerhedsmyndighed (EFSA) for at få EU til at se på, hvad man kan gøre ved akrylamid i samarbejde med både de tyske, franske og svenske fødevareinstitutter.

Og fødevareminister Mette Gjerskov (S) bakker op:

- Jeg lytter til DTU Fødevareinstituttet, når de viser ny forskning, der peger i så bekymrende en retning, siger hun til DR Nyheder.

Hun vil derfor ifølge DR tage kontakt til EU og få klarhed over, hvad der kan gøres. Men det er slet ikke nok, mener Enhedslistens gruppeformand og miljøordfører Per Clausen.

- Det er ikke tilstrækkeligt, at fødevareministeren tager sagen op i EU. Vi kan ikke vente i halve eller hele år på EU-systemet. Der skal gribes ind omgående i Danmark, skriver han til Ritzau.

Per Clausen har derfor stillet ministeren et paragraf 20-spørgsmål i Folketinget om sagen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.