Du bliver dårlig af at være nærig

Nærighed er måske positivt for den økonomiske bundlinje, men samtidig er det også negativt for den psykiske balance

voksnekvinder.dk
Aalborg Foto til arkiv af penge, mange penge (kr. 820.000,00) Foto: Torben Hansen Torben Hansen
Danmark 10. november 2014 08:14

DANMARK: Nærighed betyder nemlig at man bliver utilpas og stresset, viser en ny undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE.

Og noget tyder på, at det er den dårlige samvittighed der går ud over sjælefreden. Medfølelsen med dem, der bliver ofre for nærigheden, spiller åbenbart en stor rolle.

Forskere fra Queensland University of Technology i Brisbane, Australien, undersøgte de psykologiske reaktioner hos nogle forsøgspersoner, der deltog i et spil om penge og forhandlingsteknik. Det skriver voksnekvinder.dk

Deltagerne blev parret med hinanden og tildelt hver en sum penge. Den ene spiller blev bedt om at dele pengene op som han eller hun ønskede, og den anden kunne enten acceptere eller afvise tilbuddet.

Mere stress

Dem, der satte forholdsvis få penge på spil og derved potentielt snød modspilleren, oplevede mere stress end dem, der var mere large og lagde højere bud i puljen.

Spillet går ud på, at den ene spiller tilbyder den anden en del af sit samlede beløb. Den anden spiller skal enten tage imod beløbet eller afvise det. Afviser han eller hun får ingen af spillerne beløbet.

Forskerne målte hjerterytmen under transaktionen. De spillere, der kom med lave tilbud, havde en øget hjertebanken. Det samme gjaldt de forsøgspersoner, der modtog de små summer – defineret som 40 procent eller mindre af den samlede sum.

Ifølge forskerne er dette eksperiment det første af sin art, der viser sammenhæng mellem hjertebanken og økonomiske transaktioner. Ønsket var at måle den psykiske stress når det handler om penge og økonomiske beslutninger, men forskerne noterede sig, at de nærige deltagere især oplevede stress og skyldfølelser.

10 overraskende årsager til at mavefedtet sidder fast

- Det kan ses som et bevis på, at vi har empati for mennesker og sætter os selv i deres sted i disse situationer, siger Markus Schaffner, forfatter på studiet og leder af Queensland Behavioral Economics Group Laboratory for Economic Experiments.

10 råd til at sænke dit blodtryk uden medicin

- Resultaterne indikerer, at vi har negative følelser, når vi behandler nogen uretfærdigt, for eksempel ved at tilbyde dem mindre end 40 procent af det totale beløb i spillet. Der er en følelsesmæssig og psykologisk omkostning, og vi føler os ubehageligt tilpas.

Det nye studie er ikke første gang forskere har undersøgt fordelene ved at være large og godgørende i sammenhæng med økonomi. Forskere har vist, at velgørende gerninger øger vores velbefindende, og at penge kun kan give en vis grad af lykke og tilfredshed.

Sådan ødelægger stresstanker din søvn

Alt i alt kan det formodentlig bedre betale sig at være generøs.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...