Du må kun sprede afdødes aske ét sted

Det er ikke tilladt at opbevare asken fra din afdøde mor på kaminhylden. Til gengæld må du godt tage hende med på en sidste rejse til søs.

Det er kun i amerikanske film, at urner med afdøde familiemedlemmer får lov at stå på kaminhylden i dagligstuen. Der er nemlig helt klare regler for, hvad man må gøre med de jordiske rester i Danmark.

- Når afdøde er blevet kremeret, så kan urnen blive udleveret til de pårørende, og så er det faktisk familiens ansvar, at asken bliver spredt efter de gældende regler, siger chefkonsulent for Danske Bedemænd, Axel Jørgensen, til Ritzau Fokus.

- Askespredningen skal foregå på åbent hav. Det går ikke at gøre det i en lille å eller en privat sø. Der skal man altså ret langt ud fra kysten i en båd, før man spreder asken ud over vandet, understreger Axel Jørgensen.

Tidligere skulle man bede om Kirkeministeriets tilladelse for at udføre en såkaldt askespredning, men i dag kræver det blot, at den afdøde tydeligt har ønsket lige netop dette ritual.

- Muligheden for at få strøet sin aske over havet forudsætter en personlig stillingtagen, hvor afdøde forinden har givet skriftligt eller mundtligt udtryk over for sine pårørende og familie, forklarer Allan Vest, der er leder og formand for Danske Krematoriers Landsforening.

- Som pårørende skriver man under på, at askespredningen kommer til at foregå på en sømmelig måde, og så får man asken udleveret, siger Allan Vest.

Omkring 80 procent af danskerne vælger at lade sig kremere frem for at blive begravet i kiste, og hvert år ønsker omkring 2500 at få familien til at strø asken over åbent hav, som altså er det eneste sted, askespredningen er tilladt.

Hvis den efterladte familie ønsker at opfylde afdødes ønske om askespredning, men samtidig ønsker at kunne sætte blomster ved et gravsted, så findes der også mellemvej.

- "Min sidste vilje" er ikke noget juridisk dokument, så derfor kan man som pårørende fravige afdødes ønske, hvis man af særlige årsager skulle ønske at gøre det, oplyser Danske Bedemænds chefkonsulent, Axel Jørgensen.

- Der er jo også den mulighed, at man kan dele asken i to, så den ene portion bliver askespredt som ønsket, mens den anden del bliver sat i jorden på en kirkegård. Det kræver dog en godkendelse fra myndighederne. Mange mennesker har brug for et sted, de kan gå hen og mindes afdøde, lyder det fra Axel Jørgensen.

Faktaboks om askespredning:

- Askespredning forudsætter et allerede foreliggende ønske eller accept fra afdøde.

- Det er den klart billigste måde at blive bisat på, fordi der ikke er omkostninger til bedemand, begravelse, kiste, vedligeholdelse af gravsted osv.

- En kremering koster mellem 2500-3500 kroner. Det er muligt at få asken udleveret i en miljøvenlig urne i pap, som kan opløses i havet.

- I 1988 begyndte man at føre statistik over askespredninger. Dengang var der kun 80, der søgte om tilladelse. I dag er tallet omkring 2500.

Kilder: Danske Bedemænd, Danske Krematoriers Landsforening, Kirkeministeriet

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.