Du stemmer rødt, når du er sulten

Sult og lavt blodsukker får os til at være mere enige med partier til venstre for midten

Arkivfoto: Kurt Bering

Arkivfoto: Kurt Bering

HELE LANDET: Hvis du er sulten eller har for lavt blodsukker, så er du mere tilbøjelig til at være enige med venstreorienterede partier, når det handler om velfærdspolitik.

Det viser to nye, danske undersøgelser, udgivet i tidskrifterne Psychological Science og Political Psychology, skriver videnskab.dk.

- Om du svarer lige før eller lige efter frokosttid betyder faktisk lige så meget for din politiske holdning til velfærd som hvilken uddannelse og hvilket arbejde, du har. Eller om du er arbejdsløs, siger Michael Bang Petersen, lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet til videnskab.dk.

I den ene undersøgelse fastede en gruppe forsøgspersoner i fire timer, hvorefter de fik serveret Sprite eller en sukkerfri Sprite Zero.

Og gruppen med lavt blodsukker var mere tilbøjelig til at støtte en venstreorienteret velfærdspolitik end gruppen med højt blodskukker.

En del af evolutionen

Michael Bang Petersen fortæller, at forklaringen skal findes i menneskets evolutionshistorie.

Evolution er drevet af de gener, som klarer sig bedst og bliver videregivet i størst antal. Og når ressourcerne var knappe, så var det vigtigt at kunne argumentere for en fordeling, der hjalp ens egen overlevelse og reproduktion på bedst mulig måde.

Michael Bang Petersen mener, at når vi føler sult og har lavt blodsukker, så opfatter kroppen det som mangel på ressourcer, og giver dermed signal om at støtte en delingspolitik.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.