Dyb splid kuldkaster 3F-fusion

Gensidige beskyldninger fyger mellem 3F i Hjørring og Frederikshavn

Morten Dahlberg, 3F Frederikshavn: Det er så ærgerligt, at 3F Vendsyssel er faldet på gulvet. Foto: <i>Carl Th. Poulsen</i>

Morten Dahlberg, 3F Frederikshavn: Det er så ærgerligt, at 3F Vendsyssel er faldet på gulvet. Foto: Carl Th. Poulsen

HJØRRING/FREDERIKSHAVN:Det, der kunne være blevet Danmarks tredjestørste afdeling af landets største fagforbund, 3F Vendsyssel, bliver ikke til noget. Parterne er skiltes i dyb uenighed, og har end ikke kunnet enes om en fælles pressemeddelelse.

Det var et klokkeklart brud på fusionsaftalen, som kuldkastede planen om en sammenlægning af fagforeningen 3F’s afdelinger Skagerak i Hjørring og 3F Frederikshavn blot få uger før den stiftende generalforsamling.

Sådan lyder forklaringen fra formand for 3F Frederikshavn, Morten Dahlberg, og han skjuler ikke sin vrede og ærgrelse over forløbet.

- I den fusionsaftale, vi indgik 17. november, hedder det helt klart:

”I perioden fra aftalens indgåelse til etablering af den nye afdeling må der ikke foretages ekstraordinære dispositioner, uden at det er aftalt mellem de nuværende afdelinger.”

Alligevel ansatte 3F Skagerak 9. februar en ekstra medarbejder til a-kassen, uden så meget som at orientere os, og det skete ovenikøbet på et tidspunkt, hvor der var udsigt til et millionunderskud på driften.

Ansættelsen af den nye medarbejder skete i følge Morten Dahlberg få dage efter, at den konstituerede næstformand i 3F Skagerak, Carsten Andersen, var indtrådt som daglig leder efter formanden Henning Mikkelsens sygemelding.

Blank afvisning i Hjørring

Konstitueret næstformand i 3 F Skagerak, Carsten Andersen, afviser, Morten Dahlbergs udlægning.

- En løgn bliver ikke sand af, at blive gentaget. Vi har ikke ansat en ekstra medarbejder. En person har været på orlov og en anden har været inde i stillingen, men den har været på budgettet hele tiden, og 3F Frederikshavn har selv godkendt det.

Han imødegår også Morten Dahlbergs fremstilling af økonomien i 3F Skagerak.

- Vi udvidede staben med en organiseringsmedarbejder i 2013 og valgte i første omgang at tage det af formuen og ikke hæve kontingentet. Det kan man jo ikke gøre i længden og derfor har vi hævet kontingentet pr. 1. januar. Det véd Morten Dahlberg godt, siger han.

Carsten Andersen forklarer i en pressemeddelelse at parterne på afgørende spørgsmål ganske enkelt ”står for langt fra hinanden til, at en fusion kan gennemføres i øjeblikket”, og at ”de kulturelle og økonomiske udfordringer mellem de to afdelinger, har været større end forventet”.

Adspurgt nævner han som eksempel at der har været uenighed om telefonbetjeningen.

I følge hans forklaring ønskede 3F at bevare en lokal telefonbetjening, mens 3F Frederikshavn ønskede at bruge et centralt callcenter ”ovre på øen”.

Kultur og økonomi

- Det er rent spin og vrøvl. Det emne har været berørt én gang i begyndelsen af vore forhandlinger, og tanken er skrinlagt. Nej, det her handler om, at man ikke holder indgåede aftaler, erklærer Morten Dahlberg.

Tværtimod har han på et stort fælles arrangement han oplevet, at to de fagforeningsafdelinger i høj grad deler kultur.

På det økonomiske område er der en vis forskel mellem de to afdelinger.

- Skagerak har større formue, end vi har, men forskellen betyder ikke, at vi ikke kan køre videre alene, fastslår han.

Det bekræfter Carsten Andersen, men mener dog, at en anstrengt økonomi i Frederikshavn kan være forklaringen på kravet om at der skæres ned i Hjørring.

Morten Dahlberg beklager stærkt, at fusionen er faldet på gulvet i betragtning af de ressourcer, der er lagt i processen, både økonomiske og menneskelige, og de fordele, medlemmerne kunne drage af denne fusion.

- Man afskærer f.eks. 430 medlemmer i vores bygningsgruppe fra at få et lokalkontor i nærheden af, hvor de bor. Ved fusionen med tømrernes fagforening, TIB, blev det i sin tid aftalt, at alle i Nordvendsyssel skulle tilknyttes 3F Skagerak. Men ved fusionen kunne vi have fået en stor stærkt afdeling med kontorer i både Hjørring, Frederikshavn, Skagen og Læsø, og med styrke til stærk bemanding af de faglige afdelinger, siger han.

Generalforsamlingen aflyst

3F Vendsyssel ville have fået 11.300 medlemmer, hvis den var blevet til noget.

Nu er den stiftende generalforsamling 21. marts aflyst.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden