Dybvads gamle realskole på tvangsauktion

Realskole, kommuneskole, institution og sidst klub

Grønlands flag vajede ved skolen, mens den stadig blev brugt som institution for grønlandske unge. Arkivfoto

Grønlands flag vajede ved skolen, mens den stadig blev brugt som institution for grønlandske unge. Arkivfoto

DYBVAD:Dybvads gamle, private realskole på Idskovvej 19 ender nu på tvangsauktion. Dermed sættes formentlig punktum for bygningernes mangeårige funktion som skole, institution og senest klub.

Skolen har siden 2007 været ejet af et ejendomsselskab, Nord Vest Byg, hvis direktør er en københavnsk advokat, Peter M. Hammer Tuxen.

Gennem mange år samlede den private realskole elever ikke bare fra Dybvad, men også en lang række andre sognekommuner i Østvendsyssel.

På skolen talte man rigsdansk. I hvert fald i timerne. Vendelbomål tåltes ikke på den fine skole.

Inden kommunalreformen i 1970 var skolen overtaget af kommunen, og i mange år havde Dybvad en todelt kommuneskole, Østre (realskolen) og Vestre på Ørnevej. De yngste elever gik på den gamle realskole, som først blev nedlagt i 1998.

Året inden havde Institutionen Askovhus for 3 mio. kr. købt den gamle realskole. Planen var at oprette en institution for utilpassede unge.

1. og 2. sal blev bygget om og her er der 15 værelser.

Men projektet strandede.

I 00’erne blev skolen en kort årrække rammen om et grønlandsk skolehjem , Illu Paarsivik.

Ideen var tage grønlandske unge væk fra et belastet miljø hjemme for at give dem en ny start.

- Men Hjemmestyret ville i det lange løb ikke betale for at anbringe unge grønlændere på institution i Danmark, fortæller Palle Andersen, der var leder af institutionens skole.

Efter den grønlandske institution lukkede, har skolen været benyttet til fritidsklub. Klubvirksomheden flyttede sidste år til Hørby.

Tvangsauktionen holdes 9. juli i retten i Hjørring.

Auktionen er begæret af Skat, som har et tilgodehavende hos Nord Vest Byg på 175.000 kr. Største fordringshaver er Spar Nord Bank med et pantsikret krav på 874.000 kr.

Skolen er, trods et bebygget areal på 1778 kvadratmeter, vurderet til kun 1,5 mio. kr. - samme beløb betalte Nord Vest Byg for ejendommen i 2008.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.