Dyk i eksporten bekymrer

Eksporten er ramt af økonomisk afmatning og det er et alvorligt problem for dansk økonomi.

Dyk i eksporten bekymrer

2012 blev et rigtig skidt år for eksporten. Væksten i salget af varer til udlandet voksede kun med 3,8 procent mod 7,8 procent året før. Det er ikke en udvikling, der styrker den danske økonomi.

Udviklingen bekymrer chefkonsulent i erhvervsorganisationen DI Allan Sørensen.

- Store dele af industrieksporten har det meget svært og befinder sig nu på et lavere niveau end for et år siden. Det er afgørende, at vi får mere gang i industrieksporten og industriproduktionen, da det er her vi har mange arbejdspladser, siger Allan Sørensen.

Økonom i Danske Bank, Jens Nærvig Pedersen kalder det en "øretæve til dansk økonomi".

- Baggrunden for tilbageslaget i eksporten skal findes i den økonomiske afmatning vores naboer oplevede i slutningen af sidste år.

- Således stod både tysk og svensk økonomi, der er vores to vigtigste eksportmarkeder, mere eller mindre stille, siger Jens Nærvig Pedersen.

Samtidig blev den effektive kronekurs styrket i anden halvdel af 2012. Det har også påvirket danske virksomheders muligheder for eksport fordi det blev dyrere for udlandet at købe danske varer.

Nedgangen vil betyde et nyt dyk i den økonomiske vækst, når der kommer nye tal for for fjerde kvartal af 2012 senere på måneden.

- De nye tal vil formentlig vise et nyt minus på vækstkontoen. Det kommer oven på den svagt positive vækst vi oplevede i tredje kvartal. Dansk økonomi bevæger sig således fortsat sidelæns, siger Jens Nærvig Pedersen.

Seniorøkonom i Jyske Bank Niels Rønholt siger, at udviklingen er et tegn på, at danske virksomheder har det svært på eksportmarkederne.

- Dagens tal for eksporten og gårsdagens ligeledes sløje tal for industriproduktionen fortæller entydigt, at danske virksomheder har svære vilkår på eksportmarkederne i øjeblikket, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst