Dyr bolig kan blive billigere i månedlige udgifter

Der kan være stor forskel på de samlede månedlige udgifter til tilsvarende boliger, selv om de ligger med få kilometers afstand.

Ritzau
Svært at spare op til drømmeboligen Foto: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen
Privatøkonomi 7. august 2017 06:30 - Opdateret 7. august 2017 09:00
Når der skal købes ny bolig, er prisen for mange en afgørende faktor.

Men det er ikke nok at se på, hvad boligen er udbudt til. Der kan nemlig være store forskelle på de egentlige månedlige udgifter - afhængigt af hvilken kommune boligen ligger i.

Faktisk kan kommende boligejere spare helt op til 25.000 kroner om måneden ved at tjekke boligudgifter som grundskyld, ejendomsværdiskat og energiklasse.

Det viser en analyse foretaget af Danske Banks boligunivers Sunday.

- Man kunne måske forvente, at forskellen ville være mest mærkbar i boliger med højere udbudspris, men vores undersøgelse viser, at forskellen i de månedlige boligudgifter gælder for alle prisklasser, både de billigste boliger til en million kroner og de dyreste til syv-otte millioner kroner, siger Marie Andersson, chef for Sunday.dk.

Det er altså ikke småpenge, man kan spare ved at skele til de egentlige månedlige udgifter for sammenlignelige boliger med samme udbudspris.

På landsplan er der i gennemsnit 11.000 kroner at spare om måneden ved at gå efter en villa med billige boligudgifter.

Ifølge Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk Videncenter, er der en række forhold, man skal holde øje med

- Ud over finansieringsomkostningerne skal man holde øje med skatterne, herunder grundskylden, udgifter til renovation, altså genbrugsplads og så videre, som hurtigt løber op. Man skal være klar over energiomkostninger og de fremtidige energiomkostninger, siger han og tilføjer:

- Der kan være problemer omkring kloakering, som kan give omkostninger. Hertil kommer selvfølgelig transportomkostninger.

Hvis markedet er effektivt og regulerer sig, er det dog forhold, der vil blive regnet ind i prisen på boligen, siger Curt Liliegreen og tilføjer:

- Så spørgsmålet er, hvor meget bolig man får for pengene.

Analysen viser, at en bolig i Gentofte, der på papiret er dyrere end en tilsvarende bolig i Vanløse, kan blive billigere i månedlige udgifter. I eksemplet er der 3800 kroner at spare om måneden på villaen i Gentofte.

Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter bemærker, at det dog ikke nødvendigvis er alle, der vil kunne købe boligen, der kan blive billigere i månedlige udgifter, men som på papiret er dyrere:

- Der er forskellige regelsæt for rådighedsbeløb og kontantpris, og derfor er det ikke sikkert, at alle vil kunne blive godkendt til at købe boligen i Gentofte. Da priserne er meget høje i Gentofte, er der mange købere, der kan skyde en hvid pind efter en bolig i området, fordi de ikke har den egenkapital, der skal til.Fakta: Tjek de samlede udgifter til boligen

- Grundskyld fastsættes af den enkelte kommune og udgør mellem 16 og 34 promille af grundværdien.

- Hustype, energiklasse og energieffektivitet.

- Ejendomsværdiskat.

- Renovation.

- Grundens størrelse.

Kilde: Danske Bank, Sunday.

/ritzau/FOKUS

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...