Dyregården beholder dyrene

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Så skal der hentes foder. Foto: Hans Ravn

De to grise Gniske og Gnaske grynter forventningsfulde i deres bås. I nabobåsen venter fårene utålmodigt. Det er nemlig morgen og fodertid på Dyregården Ferdinand i Hjørring. En flok energiske børn i lune flyverdragter gør sammen med de voksne klar til at server mad og give dyrene både klap og snak. Stalden på Dyregården huser både kaniner, marsvin, geder, får, grise og fugle. Og sådan bliver det ved med at være.

For ganske vist er de 32 ugentlige timer og penge til dyreholdet skåret væk fra 1. april 2017. Det vedtog byrådet ved den seneste budgetlægning. Men forældre og personale på Dyregården er enige om, at børnehavens næsten 70 børn fortsat skal have dyr i deres hverdag.

- Forældrerådet vil løbende tjene penge til at holde dyr. Desuden vil forældrene overtage fodringen i weekenden, fortæller leder af Dyregården, Karen Valeur. Hun understreger, at det er helt frivillig at deltage i foder-ordningen, og samtidig konstaterer hun, at det har vist sig at være populært blandt både børn og forældre at tage weekendernes fodertjans.

Karen Valeur tilføjer dog, at gårdens fire heste formentlig skal forlade Dyregården.

- Børnene har fornøjelse af at ride på hestene. Men heste kræver mest arbejdsmæssigt, og vi kan ikke rigtig have børnene med i arbejdet med hestene. Normeringen har svært ved at klare den opgave.

Den gamle dyregård blev oprindelig etableret ved Park Vendia i 1975, og Karen har været med siden 1979. Dyregården flyttede til Spangkærvej i 1997, og rummede indtil for et par siden også fritidsordning. Medarbejderne på Dyregården brænder for opgaven med at inddrage og involvere børnene i pasning og pleje af dyrene.

- Det ville være svært at forestille sig, at der ikke skulle være dyr i de her omgivelser. Tænk sig en dyregård med tomme stalde - det ville være helt forkert, siger Karen Valeur, og tilføjer, at der hører 17 tønderland jord til ejendommen.

- Der er meget idealisme her på stedet, og der er stor energi fra både forældre og ansatte. Der skal være dyr her, og kommer vi dertil, må vi prioritere dyrene frem for eksempelvis indkøb af nyt legetøj, siger Karen Valeur.

- Der vil altid være dyr her. Og mange forældre vælger os, fordi her er dyr - og så er der utrolig lækre naturomgivelser, der giver et utal af muligheder. Vi arbejder "den grønne vej", og på den måde passer vi jo godt ind i kommunens naturpolitik.

Forældrerådet er trukket i arbejdstøjet for at tjene penge til dyrefoder og dyrelæge. Blandt andet var der fredag et julearrangement, hvor forældrerådet solgte støtte-blanketter med collager af børnenes tegninger - og pengene fra salget går ubeskåret til sikring af dyreholdet.

Karen Valeur understreger, at det pædagogisk giver rigtig god mening at have dyr i børnehaven.

- Det giver børnene succesoplevelser at omgås dyrene. Og det giver børn identitet, empati og omsorg at være sammen med dyrene. I et dyr er der altid en god ven.

- Samtidig får børnene en regulær viden om dyrene. De ser, hvordan liv bliver til, og hvordan det afvikles. Vi har ikke en Disney-opfattelse af dyrene her, og vi menneskeliggør ikke dyrene.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.