Dyrere at have lån i realkreditinstitutterne

I takt med at renterne falder, betaler boligejerne mere til realkreditinstitutterne for at have boliglån.

Dyrere at have lån i realkreditinstitutterne

I takt med de faldende renter, har danske boligejere betalt meget mere i bidragssats for overhovedet at have deres lån, viser nye tal fra Danmarks Nationalbank.

I 2012 steg den gennemsnitlige låntagers bidragssats med 0,15 procentpoint. Det svarer til, at bidragsbetalingerne steg med næsten 2,5 milliarder kroner for året som helhed, fremgår det af Nationalbankens statistik.

- I takt med de faldende renter i samme periode, er bidraget dermed gået fra at udgøre 16 procent til mere end 24 procent af de private låntageres samlede renteudgifter til realkreditsektoren, skriver Nationalbanken.

Med andre ord udgør bidraget nu knap en fjerdedel af renteudgiften.

Bidragssatsen er det beløb, som boligejerne løbende betaler til realkreditinstitutterne for at have lånet. Satsen beregnes restgælden, og der er forskel på, hvor meget hver enkelt realkreditinstitut kræver i bidragssats.

Desuden afhænger satsen også af låntypen. Udviklingen i den gennemsnitlige bidragssats afspejler derfor også i et vist omfang ændringer i danskernes låneadfærd.

Ifølge Nationalbanken lå realkreditinstitutternes bidragssatser på udlån til private i de første måneder af 2013 i gennemsnit på 0,70 procent.

Vicedirektør i Realkreditrådet, Jan Knøsgaard, hæfter sig dog ved, at den effektive rentesats inklusiv bidrag er faldet.

- Den effektive rentesats inklusiv bidrag er faldet støt siden januar 2009, hvor satsen var 5,8 procent, til februar 2013, hvor satsen var nede på 2,9 procent. Det er et fald på 2,9 procentpoint de seneste fire år, hedder det i en skriftlig kommentar fra Jan Knøsgaard.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst