Dyrk dine egne grøntsager og urter på altanen

Drømmer du om hjemmedyrkede grøntsager og krydderurter, er det nu, du skal begynde - og det kan sagtens gøres på altanen.

Solen skinner, og mens de hjemmedyrkede kartofler koger på komfuret, kan man snuppe en saks og liste udenfor og klippe en dusk af friske krydderurter - alt sammen uden at være hus- eller haveejer.

Hvis bare man har nogle kvadratmeter til rådighed på en altan, kan man nemlig sagtens få hjemmedyrkede grøntsager og friskplukkede krydderurter til maden.

- Man kan starte med de første ting i april. Der er typisk et lidt mere beskyttet miljø på en altan, men man skal stadig passe på de kolde nætter, fortæller Louise Møller, som er rådgiver hos Haveselskabet.

Når man kigger efter planter til altanen, handler det om finde dem, der kan gro og trives i krukker. Det er særligt oplagt med peberplanter, chili, kartofler, tomater og alverdens krydderurter. Det kan for eksempel være basilikum, persille, oregano, timian eller mynte.

Hvis man ikke har mulighed for at binde sine tomater op, som de skal, kan man i stedet vælge dem, der hedder busktomater, som er mere kompakte, forklarer Louise Møller.

Man kan også udnytte pladsen og dyrke hængende jordbær i ampler.

Kartoflerne kan dyrkes fra april, og hvis de er forspiret, kan der være hjemmedyrkede kartofler på middagsbordet i slutningen af juni.

Skal man have chili og tomater, er det ved at være sidste udkald for at forspire dem. Alternativt kan planterne købes på en planteskole og dyrkes i potter på altanen.

For at sikre, at planterne har det optimalt, gælder det dog om at udnytte altanen bedst muligt.

- Stærk eftermiddagssol kan være hårdt for planterne, så det gælder om at skåne dem lidt. Der kan være hjørner på altanen, hvor eftermiddagssolen ikke står og bager. Generelt, når man dyrker i krukker, er der større risiko for udtørring, så på varme dage skal man vande hver dag, siger Louise Møller fra Haveselskabet.

Ud over solen kan vind på altanen også være med til at tørre altankassen ud. Så når sol og vind for alvor tager fat, kan det være en fordel at vende altankassen, så den hænger på indersiden i stedet, og dermed er mindre udsat, forklarer Fanny Møller, som er redaktør på Havenyt.dk.

Der er masser af grøntsager, der kan dyrkes på altanen, men hvis du vil have størst muligt udbytte ud af din indsats, er chiliplanter, pluksalat og krydderurter gavmilde. Dem kan du høste, og så vokser der nyt på planten.

Pluksalat kan sås lidt ad gangen, så der hele tiden er noget at plukke af.

Hvis man vil overgå naboens køkkenhave, kan man også plante aubergine og både æble- og figentræer i krukker. Før grøntsagerne ender på middagsbordet, er det dog vigtigt at skylle dem.

- Når man dyrker mad i byen, især ud til vejen, er det vigtigt at få skyllet det, man spiser. Men det meste af vores mad er jo også dyrket tæt på befærdede veje. Brug økologisk gødning og jord - så har du gjort det, du kan, råder Fanny Møller, redaktør på Havenyt.dk.

Gode råd til en vellykket køkkenhave på altanen:

- Start i det små med krydderurter, salat og chili.

- Husk at vande og gøde. Hvis først jorden er tørret helt ud, kan planten gå helt i stå.

- Du kan lave et selvvandende system til krukken med en gammel vinflaske med vand i. Hold en finger for hullet og grav flaskehalsen lidt ned i jorden. Så bruger planten af vandet i løbet af dagen.

- Læg en fiberdug over det, du har plantet, hvis det bliver meget koldt om natten.

- Der skal være hul i bunden på de krukker eller beholdere, du planter i, så overskydende vand kan løbe fra.

- Vælg hellere en stor krukke fra start af, så er der også mindre risiko for udtørring. Jo større krukke, jo bedre.

- Deljorden.dk er en online markedsplads, hvor man kan søge og finde gratis planter og give planter væk, hvis man har nogle i overskud.

Kilder: Louise Møller, rådgiver hos Haveselskabet og Fanny Møller, redaktør på havenyt.dk

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.