Veterinærvirksomhed

Dyrlæge: Hold rent overalt

FARSØ:Det bedste er simpelthen at holde rent, så godt man kan. Vaske sine redskaber, tøj og støvler, når man bevæger sig rundt på gården. Det råd giver dyrlæge Anders Bundgaard til landmænd, som har eller frygter at få salmonella, som er i omløb omkring Farsø. Anders Bundgaard er gruppeleder for kvæggruppen ved Dyrlægerne Himmerland. - Forløbet hos Vagn Krogh er lidt atypisk, for ofte er det kalvene, som bliver smittet først. Men det kan dog også som i tilfældet her være, når en ko kælver. Da er kvierne nemlig mere udsatte for smittefare, når de har født. Tusindvis af typer Anders Bundgaard fortæller, at der findes flere tusinde typer salmonella. Nogle er vanskeligere at komme af med end andre, da de er mere resistente over for antibiotikabehandling. Han kan ikke sige, hvad der har smittet Vagn Kroghs besætning. - Det kan være gennem ekskrementer fra rotter eller krager, men det kan også være så meget andet, siger Anders Bundgaard. Han giver følgende råd til landmænd, som vil undgå smitte eller forhindre, at smitten spredes yderligere: - Det bedste man kan gøre, er at holde godt rent. Dyp støvlerne i desinficerende væske, når du har gået i stalden, og sørg for at alle, som besøger gården gør det samme. Spis bare Han understreger, at man endelig ikke skal rense med vand i en højtryksrenser. - Det spreder bare smitten rundt over store områder i stalden, forklarer han. Han mener, at man som forbruger sagtens kan spise oksekød uden den store salmonellafrygt. - Man skal ikke blive paranoid. Det sker, at køer får salmonella, men ikke så ofte som fjerkræ. Desuden er der masser af sikkerhedsprocedurer, som træder i kraft hos besætninger med salmonella, siger han. Men vil man være 100 procent sikker, er der ingen vej udenom: Ja, så skal man stege den gode bøf helt igennem, siger han.