ECB fastholder rekordlav rente

Europas økonomi er i god form, men det kniber med inflationen og lønningerne, siger bankøkonom om ECB-tal.

Den ledende rente i euroområdet forbliver ikke overraskende på rekordlave nul procent. Det beslutter bestyrelsen i Den Europæiske Centralbank (ECB) på sit månedlige møde.

Indskudsrenten forbliver på minus 0,4 procent.

Samtidig fastholder ECB sit opkøbsprogram af obligationer på 60 milliarder euro for at understøtte europæisk økonomi.

ECB skriver, at renten kan forventes at være uændret længe endnu. Centralbanken lader samtidig forstå, at der ikke vil komme yderligere rentesænkninger.

Den lave rente er ikke udtryk for, at Europa er i økonomiske vanskeligheder, nærmest tværtimod, men det kniber med lønningerne, konstaterer cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

- Der har aldrig været flere i job i euroområdet end nu, og BNP-væksten er højere end i USA. Men banken har en målsætning om, at inflationen skal være tæt på to procent, og den målsætning har den slet ikke levet op til de senere år, siger han.

- Hvis inflationen for alvor skal nå op på det niveau og blive der, kræver det, at der kommer mere gang i lønstigningerne, og det er der fortsat ikke tegn på sker.

Økonomer i den franske bank Socite General tror ifølge Reuters, at opkøbsprogrammet (QE) af obligationer, der blandt andet skal forhindre deflation, vil vare ved længe endnu.

- Vi forventer stadig, at der er nås et kompromis, som vil betyde mere QE ind i det nye år, men med et mindre månedligt tempo, hedder det.

Tal fra Eurostat viser torsdag, at der har været en vækst i euro-området på 0,6 procent i første kvartal. Det er et tegn på, at man har børste brexit-støvet af sig og ikke længere ser fremtiden i møde med usikkerhed.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden