Danmark

Eckersberg-maleri solgt for 1,5 millioner

Et marinemaleri fra 1824 af C.W. Eckersberg er solgt på Bruun Rasmussen-auktion for 1,5 millioner kroner.

Eckersberg-maleri solgt for 1,5 millioner

Hammeren faldt ved et bud på 1,5 millioner kroner, da et marinemaleri af guldalderkunstneren C.W. Eckersberg tirsdag aften blev solgt på Bruun Rasmussens internationale auktion i København.

Salgsdirektør Kasper Nielsen beskriver i en pressemeddelelse maleriet fra 1824 som "et sandt mesterværk", der på alle måder er interessant. Dets titel er "En Fart til Charlottenlund. Dampskibet "Caledonia" kommer en Lystbaad imøde".

- Samme år som dets tilblivelse blev det erhvervet direkte fra kunstneren af prinsesse Caroline Amalie. Det har tilmed mange sjove detaljer. I baggrunden skimtes Danmarks første dampskib, "Caledonia", og Frederik V's velkendte mastekran i Københavns Havn, siger Kasper Nielsen.

Helt særligt er også maleriets cirkulære format: - Som var motivet set gennem en søkikkert, tilføjer han.

Eckersberg, som levede fra 1783 til 1853, blev fascineret af søfart allerede i barndommen, da han voksede op ved Sundeved i Sønderjylland og observerede skibene på Als Sund. Som kunstner kom han til at nære en særlig kærlighed til det maritime.

Gennem årene skrev han dagbøger om vind- og vejrforhold, og disse registreringer overførte han til sine marinemalerier.

Selv om 1,5 millioner kroner er en pæn pris for et dansk maleri, er der langt op til rekorden, der indehaves af Vilhelm Hammershøis lærred "Ida læser et brev" fra 1899. Det indbragte 15.748.000 kroner hos Sotheby's i 2012.

På andenpladsen er "I begyndelsen var billedet", som Asger Jorn malede i 1965. Det blev i 2002 solgt på Christie's for 14.512.000 kroner.

Tredjepladsen er også Vilhelm Hammershøis. Hans "Interiør med to lys" fra 1904 gik for 10.112.000 kroner, da det sidste år var på auktion hos Sotheby's.

På fjerde- og femtepladsen ligger Skagens-maleren P.S. Krøyer med malerierne "Marie i haven" (1893) og "Hanne og Else Benzon ved Stokkerup Strand" (1897), der skiftede ejere for henholdsvis 7.835.000 og 7.700.000 kroner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst