Effektivisering vil spærre fanger mere inde

Nye regler for arbejdstid giver flere kedelige timer bag låste døre for fangerne, advarer Fængselsforbundet.

Effektivisering vil spærre fanger mere inde

"Så lukker vi dørene til cellerne".

Sådan lyder det hver aften rundt om på de danske fængselsgange. Og det ser ud til, at den besked i fremtiden vil lyde tidligere om aftenen, fordi Kriminalforsorgen skal effektivisere, vurderer Fængselsforbundet ifølge fagbladet Fængselsfunktionæren.

Også Anette Storgaard, lektor og forsker i resocialisering på Aarhus Universitet, er betænkelig ved at afkorte dagen uden for cellerne.

- Der er jo gode grunde til at værne om de sociale fællesskaber. Hvis vi prøver at skabe en så normal hverdag i fængslerne som muligt, er det jo lidt tidligt at trække sig tilbage, siger hun til Fængselsfunktionæren.

I dag er det typisk sådan, at dørene lukkes klokken 22 i landets fængsler, og de indsatte spærres inde i traditionel forstand natten over.

Men fremover lukkes dørene tidligere. Det er et af de elementer, som skal sikre besparelser på 63 millioner kroner på vagtbemandingen frem til 2016 ifølge aftalen for Kriminalforsorgen de næste fire år.

Tilsvarende kan indsatte i to fængsler forvente at forblive længere tid i cellerne om morgenen på grund af spareplanerne, advarer Fængselsforbundet.

Forskeren mener, at der ikke er faglige grunde til at afkorte tiden med andre indsatte.

- Det er meget svært at se, hvordan det gør noget godt for andet end budgettet, siger Anette Storgaard.

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, er enig.

- Når målet er at styrke resocialiseringen i Kriminalforsorgen, er det den helt forkerte vej at gå. Der kommer ikke noget godt ud af at sidde og trille tommelfingre i en celle.

Politikerne har besluttet at effektivisere for i alt 300 millioner kroner i Kriminalforsorgen over de næste fire år i den seneste aftale.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.