Efter børslussing: Novo kan løbe ind i ny milliardskuffelse

Medicinalgigantens mulighed for at bringe et nyt fedmemiddel på markedet kan svækkes af ny forskning.

Efter børslussing: Novo kan løbe ind i ny milliardskuffelse

Nye forskningsresultater i USA kan lægge forhindringer i vejen for et af Novo Nordisk-koncernens største lægemiddelhåb - Victoza til behandling af fedme. Det skriver Berlingske.

Den dårlige nyhed kommer kort tid efter, at den amerikanske lægemiddelstyrelse (FDA) overraskende afviste Novos nye insulin Tresiba.

Den manglende godkendelse af Tresiba udløste et drastisk kursfald, og Novos børsværdi faldt med næsten 80 milliarder kroner på blot en enkelt dag.

Og nu er der ifølge Berlingske atter optræk til problemer på den anden side af Atlanten i form af et videnskabeligt studie fra en gruppe forskere på topuniversitetet Johns Hopkins.

Forskerne har leveret statistisk bevis for, at der er en sammenhæng mellem brugen af den gruppe af nye diabetesmidler, som Novo Nordisks milliardsælgende diabetes 2-medicin Victoza tilhører, og en øget risiko for en alvorlig bivirkning.

Det drejer sig om betændelse i bugspytkirtlen.

Novo har, ifølge Berlingske, henholdt sig til, at der ikke er nogen årsagssammenhæng mellem den type medicin og betændelse i bugspytkirtlen.

Efter de amerikanske myndigheder vendte tommelfingeren ned for Tresiba, der var udset til at sælge for svimlende milliardbeløb i USA, er fokus på at få godkendt Victoza til fedmebehandling blevet endnu større.

Analytikere har tidligere forudset et topsalg på mere end 20 milliarder kroner om året - nogle har endda talt om dobbelt så store beløb.

Men hvis salget skal komme op i den klasse, kræver det, at der ikke kommer fokus på bivirkninger.

Victoza til behandling af fedme vil kræve noget i retning af en dobbeltdosis i forhold til behandling af diabetes.

Og det kan vise sig at være problematisk ifølge Steffen Thirstrup, der frem til 1. marts er chef for lægemiddelgodkendelse i Sundhedsstyrelsen.

- Dermed kan pancreatitis-problematikken (betændelse i bugspytkirtlen, red.) vokse i denne indikation, og jeg er sikker på at både FDA og EMA vil se nøje på det forhold, når tiden kommer, siger han til Berlingske.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.