Udland

Efter irsk abort-tragedie: Regeringen vil ændre loven

Loven om abort er uklar i Irland, og det skal der laves om på, lyder det. Men flere politikere er imod.

Efter irsk abort-tragedie: Regeringen vil ændre loven

Regeringen i det stærkt katolske Irland foreslår nu, at landets stramme abortlov bliver blødt op.

Den irske regering vil tillade abort i de tilfælde, hvor morens liv er i fare - herunder hvis der er risiko for selvmord som følge af graviditeten. Men forslaget deler regeringspartiet, og flere politikere er imod enhver form for lovændring.

Abortdebatten er blevet genåbnet, efter at en gravid kvinde sidste år døde på et hospital i Irland. Lægerne nægtede at foretage en abort, som sandsynligvis ville have reddet kvindens liv.

Irlands højesteret fastslog i princippet allerede i 1992, at en kvinde har ret til abort, hvis hendes liv er i fare. Men beslutningen er aldrig blevet fulgt op med en lov, som understøtter den.

Dødsfaldet har vist, at loven er uklar, og at lægerne risikerer at komme i juridisk klemme, hvis de foretager indgrebet.

Savita Halappanavar forsøgte ifølge hendes mand gentagne gange at trænge igennem til hospitalspersonalet, men hver gang blev hun afvist med den begrundelse, at Irland er et katolsk land, og at fosteret stadig var i live.

17 uger inde i graviditeten holdt fosterets hjerte op med at slå, og lægerne fjernede det. Men giftige bakterier havde allerede spredt sig til morens blodbaner, og hun døde en uge senere.

Sagen udløste voldsom vrede, og flere politikere kaldte dødsfaldet en "skændsel". Amnesty International har også opfordret Irland til at få skabt klarhed i lovgivningen for at undgå en gentagelse af det tragiske dødsfald.

Den irske regering forventer, at alle medlemmer af det regerende parti Fine Gael stemmer for forslaget. Men flere politikere har allerede gjort det klart, at de vil sige nej.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.