Efter valg er etniske minoriteter stadig underrepræsenteret

Efter valg er der 0,6 procentpoint flere med etnisk minoritetsbaggrund i byråd. Det er for få, mener institut.

Ved kommunalvalget i 2021 var der 0,6 procentpoint flere med etnisk minoritetsbaggrund, som blev valgt ind i byråd. Samlet set er der nu 4,3 procent i landets byråd med etnisk minoritetsbaggrund. (Arkivfoto).

Ved kommunalvalget i 2021 var der 0,6 procentpoint flere med etnisk minoritetsbaggrund, som blev valgt ind i byråd. Samlet set er der nu 4,3 procent i landets byråd med etnisk minoritetsbaggrund. (Arkivfoto).

KØBENHAVN:Efter kommunalvalget er andelen af personer med etnisk minoritetsbaggrund i byråd og kommunalbestyrelser steget en smule.

Det viser en undersøgelse lavet af Institut For Menneskerettigheder.

4,3 procent af medlemmerne i landets byråd har nu etnisk minoritetsbaggrund. Det er en stigning med 0,6 procentpoint i forhold til valget i 2017.

Samlet set udgør personer med etnisk minoritetsbaggrund 8,7 procent af befolkningen.

Men er der stadig for få med en anden baggrund end dansk i lokalpolitik. Det mener Nikolaj Nielsen, som er ligebehandlingschef i Institut For Menneskerettigheder.

- Det er et problem, at der er så få med etnisk minoritetsbaggrund i lokalpolitik, da man som minoritet har et andet erfaringsgrundlag end majoriteten.

- Derfor risikerer man, at en gruppe borgere i hver kommune ikke føler sig hørt af byrådet, siger han.

Fordi stigningen på 0,6 procentpoint er så lille, er det i Nikolaj Nielsens øjne svært at vurdere udviklingen.

- Det er svært at se, om der er tale om en tendens, eller om det bare er en tilfældighed, siger Nikolaj Nielsen.

I undersøgelsen har Institut For Menneskerettigheder taget alle valglister og optalt politikere med navne, der klinger ikkevestligt.

En metode, som instituttet erkender har flere usikkerheder. Blandt andet fordi der kan være kandidater, som kommer fra en ikkevestlig baggrund med et danskklingende navn og omvendt.

Men det er reelt den eneste metode, der findes, mener Nikolaj Nielsen.

Han siger, at der er flere årsager til, at der ikke er flere politikere med etnisk minoritetsbaggrund i kommunalpolitik:

- Det er sværere at gøre sig gældende inden for politiske områder, der ikke omhandler blandt andet integration.

- Folk forventer, at du har en holdning til eksempelvis forholdene i Mellemøsten. Selv om du måske er gået ind i politik for at forberede vejene i din kommune, siger han.

Det viser en anden undersøgelse lavet af Institut For Menneskerettigheder, hvor 22 politikere og tidligere politikere med etnisk minoritetsbaggrund er blevet spurgt om de udfordringer, de oplever i politik.

I undersøgelsen svarer flere også, at de har modtaget trusler eller er blevet udsat for chikane på nettet.

- Der er et større pres, og der er en række udfordringer, som man ikke har, hvis man stiller op som en midaldrende mand med majoritetsbaggrund.

- Det er klart, at det er noget, der kan afholde nogle fra at stille op, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.