Efterår er højsæson for skimmelsvamp

Det er nu, du skal holde øje ekstra godt øje med luftfugtigheden i din bolig.

Det er ikke altid, man kan se skimmelssvampen, men ellers kan den se sådan ud. Foto: OBH-gruppen <i>Scanpix Denmark</i>

Det er ikke altid, man kan se skimmelssvampen, men ellers kan den se sådan ud. Foto: OBH-gruppen Scanpix Denmark

DANMARK:Efteråret har meldt sin ankomst sammen med skimmelsvampe, husstøvmider, bakterier, virus og allergi, så der skal rigtig god udluftning til i oktober og november for at sikre et sundt indeklima.

Det er på denne årstid, der sker en kraftig vækst i symptomer for skimmelsvamp i bygninger. Det skyldes ifølge det rådgivende ingeniør-firma, OBH-gruppen, bl.a., at sommersolen ikke længere tørrer bygningerne, og at opvarmningen i bygningerne endnu ikke er kommet rigtig i gang.

Vokser i det skjulte

Når der kommer fugt i bygninger, følger skimmelsvampe hurtigt efter, ifølge OBH-gruppen. Fugten kan komme fra utætheder i taget, rørskader, opstigende grundfugt eller kondensdannelser, og skimmelsvampe kan typisk begynde at vokse i støv, på gipsplader, bag tapeter og under gulvbelægninger.

Du kan også have skimmelsvampe, som du ikke kan se med det blotte øje i din bolig. Måske fordi de sidder skjult bag tapetet eller bagpå en gipsplade i en væg.

De skjulte svampe er klart de mest lumske, fordi du kan have et stort område angrebet af skimmelsvamp, uden at du aner det. Skimmelsvampe trives godt på fugtige steder i boligen.

Opdager du skimmelsvamp, skal der handles. Det er ikke mindst vigtigt at fjerne kilden til det fugtproblem, svampen kommer af. Hvis der er skimmelsvampe i din bolig, bør du derfor søge professionel rådgivning og få fjernet både skimelsvampe og kilderne til dem.

Sådan ser du det

Skimmelsvampe og støvmider trives især ved en høj luftfugtighed, og gerne hvor der er rimelig konstant fugtighed i materialer og temperatur.

Civilingeniør og fagleder i OBH-Gruppen, Bent Bukh, fortæller, at når vi om efteråret lukker vinduer og døre og tænder for varmen, så får det sommerens ophobede fugt i huset til at fordampe, hvilket ofte viser sig som dug ved vinduerne.

Så hvis der er dug på dine vinduer, er det en tydelig indikator på, at der er for høj luftfugtighed i din bolig.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.