Efterårets grøntsager er en perfekt slankekur

Drop slankeprodukterne. Årstidens danske grøntsager giver dig en god mæthedsfornemmelse, masser af fibre og få kalorier. Her er de bedste.

Trænger du til at tabe et par kilo efter sommerferien, så kan du med fordel gøre det nu. Sensommeren og efteråret er rig på dansk frugt og grønt, der er gode for maven og mæthedsfornemmelsen, rige på c-vitaminer og kostfibre samt lave på kalorier.

- Vi står foran højsæsonen for de grove grøntsager. Det kalder vi dem, fordi de har et højt kostfiberindhold, forklarer ernæringskonsulent i Landbrug & Fødevarer Line Damsgaard til Ritzau Fokus.

Har man prøvet at tabe sig, kender man sikkert til den ubehagelige fornemmelse af, ikke at være mæt efter aftensmaden. Sådan behøver det ikke at være, hvis man bare spiser årstidens grøntsager.

- Kål og rodfrugter har en høj mæthedsfornemmelse, fordi fibrene mætter godt. Man kan altså bare spise løs, uden at det sætter sig, siger hun.

Desuden indeholder kål et b-vitamin, der medvirker til at få blodet til at transporterer ilt rundt i kroppen.

Hvad man så skal vælge, og hvornår, ved Sanne Holden Venlov noget om. I de seneste ni år har hun arbejdet for Aarstiderne, hvor hun står for at sammensætte deres måltids- og grøntsagskasser.

- Blomkål og broccoli skal man købe nu, for de er der kortest tid, og det kommer frisk fra marken, siger hun til Ritzau Fokus.

Der er dog masser af kål, der sagtens tåler en del frost, men her starter sæsonen først for alvor omkring slutningen af oktober.

- Af de kåltyper, der kan tåle lidt frost, er der palmekål og toscanakål, der er enormt sundt, hvilket ses på de mørke blade, siger hun.

Jo mørkere grøntsager er - og det er de typisk på denne årstid - desto mere bitre er de i smagen. Det betyder også, at de indeholder flere sekundærer stoffer, hvilket er vigtigt for vores modstandsdygtighed over for sygdomme.

Hvidkål og spidskål komme op ad jorden, og ud i butikkerne, inden frosten sætter ind. Det gælder ikke rød- og grønkål, der tåler kulden. Derfor har det en lang sæson og er en del af det traditionelle danske vinterkøkken.

Lige nu er der også højsæson for flere forskellige slags græskar.

- I gamle dage syltede man jo meget græskar, men så røg det ud af det danske køkken. Jeg synes, at det er begyndt at komme tilbage igen. Vi pakker i hvert fald mange græskar i vores kasser, siger Sanne Holden Venlov.

Fakta: Efterårets højdepunkter til helbredet og sundheden.

Blomkål og broccoli er i sæson nu. Senere kommer palmekål, hvidkål, grøn- og rødkål. Hvidkål og spidskål dyrkes, høstes og opbevares, så det kan sælges hele året.

Gulerødder er jo typisk orange, men findes faktisk i flere varianter. Den lilla gulerod er knapt så sød, men mere sund, da den er mørkere.

Porrer og forskellig slags løg er også i naturlig sæson.

I den lidt sødere afdeling skal det nævnes, at det snart er sæson for æbler og pærer i diverse varianter.

Endelig er det også sæson for diverse rodfrugter, der, i lighed med kål, indeholder fibrene, der giver mæthedsfornemmelsen.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst