Efterlyser kontaktfamilier

Syrer på vej efter danske venner

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FLAUENSKJOLD:- Jeg vil meget gerne have en dansk vennekreds, og det kunne starte med en kontaktfamilie, fortæller Thaer, som kommer fra Hamar i Syrien, men har fået asyl i Danmark og bor på det tidligere plejehjem, Aldersro, i Flauenskjold.

På Aldersro bor der i øjeblikket 19 flygtninge fra såvel Syrien som Eritrea. En del af dem har allerede fået kontaktfamilier og er meget glade for ordningen, men der er stadigvæk en del, som håber på at få den danske kontakt, som betyder så meget for dem.

- Det er meget fint med vores kontaktfamilie. Det hjælper på vores danske sprog, og vi lærer meget om danske skikke og kultur, som kommer os til nytte. De hjælper os også med kontakt til læge, myndigheder m.m., siger en storsmilende Nehad, som kommer fra Damaskus.

Sammen med Yaser, som kommer fra Aleppo, har de Allis og Peter Dominggus fra Flauenskjold som kontaktfamilie. Dem besøger de to gange om ugen.

- Vi så faktisk et opslag hos købmanden, som efterlyste kontaktfamilier, og så skrev vi til Frede Hansen og fortalte, at vi var interesserede. Vi blev inviteret til et stort orienteringsmøde her på Aldersro, hvor vi fik kontakt med Yaser, fortæller Peter Dominggus, og Allis supplerer:

- Efter et stykke tid så kom Nehad fra Frederikshavn hertil, og vi tilbød os som kontaktfamilie.

- Det har vist sig, at det er både nemmere og sjovere, når man har to. Vi har selv tre børn, som er fløjet fra reden, og nu har vi igen fået drengebørn i huset. Vi lægger stor vægt på, at humor spiller en stor rolle i forholdet mellem os, og der grines meget, når de er hos os. Generelt synes vi, at vi får mere ud af forholdet, end vi giver, siger Allis.

- Vores erfaringer med Yaser og Nehad har lært os, at man absolut ikke skal være bange for at melde sig som kontaktfamilie. Det er et spil mellem to kulturer, som giver så meget til begge sider, og som vi nødigt ville undvære, forklarer Allis og Peter, som tilføjer, at man jo selv bestemmer, hvor tit man skal ses.

Selvom de syriske flygtninge virker glade og meget udadvendte, så afslører en nærmere snak med dem - suppleret med oplysninger fra Allis og Peter - at der er noget, som inderst inde nager dem. Nemlig hvordan det går med deres familie, som stadigvæk enten er i Syrien eller som befinder sig et eller andet sted mellem Syrien og Danmark.

- Derfor er det til tider svært at koncentrere os om indlæringen af dansk, når tankerne er hos kone og børn, fortæller Thaer fra Hamar, som med et rimeligt dansk og lidt engelsk fungerer som tolk.

For øvrigt bruger Allis og Peter ofte Googles oversættelsesprogram, når det er absolut nødvendigt at oversætte fra dansk til arabisk eller visa versa.

Alle flygtningene på Aldersro har fået asyl i Danmark, og det er de meget glade for. Nu skal de først og fremmest lære dansk, så de lettere kan integreres i det danske samfund, og det vil være betydeligt nemmere, hvis de har en kontaktfamilie, som kan støtte dem. Derfor efterlyses der familier, som er parat dertil. Interesserede kan henvende sig til Frede Hansen.

- For nylig har man hørt et par udsagn fra de, som beskæftiger sig med flygtninge, som lød således: - Flygtninge skal have danske naboer, og Flygtninge skaber liv lokalt. I Brønderslev Kommune placerer man enlige flygtninge i Flauenskjold, men så snart de får familiesammenføring, tvinges de til at flytte til Brønderslev, fordi de ikke kan finde boliger i den østlige ende af kommunen. Resultatet er efterhånden noget, der minder om ghettodannelse i Brønderslev. Det vil være et aktiv for den østlige ende af kommunen med nye beboere, der gerne vil integreres, men kommunen har svigtet ved ikke at sørge for boliger. Flygtningene vil gerne have danske naboer, siger Frede Hansen.

- Ja, det vil sige, at vores forbindelse til Yaser og Nehad i så tilfælde bliver betydeligt vanskeligere, supplerer Allis og Peter.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.