Fødevarer

Efterlyser økologiske producenter

Der er intet alternativ til økologiske varer fastslår afgående formand.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Fa­mi­li­en Sø­ren­sen svær­ger til den lil­le væv­re højt­yden­de jer­sey­ko, som også Thise Me­je­ri værd­sæt­ter.

Siden 1995 startede gårdejer Knud Erik Sørensen i Vibberstoft i en relativ moden alder en økologisk mælkeproduktion i sin fine jersey-besætning, og det har han ikke fortrudt. I de første år gik det måske lidt op ad bakke, men i dag er han overhovedet ikke i tvivl om, at han gjorde det rigtige, da han blev økolog. - I dag er der rimelige priser, og de økologiske landmænd tjener mere end de konventionelle landmænd. Så der er overhovedet intet alternativ til økologi, understreger Knud Erik Sørensen. Knud Erik Sørensen kom med i det politiske arbejde for økologi, da otte små brancheforeninger slog sig sammen til en mere slagkraftig landsorganisation. Siden 2002 har han været landsformand i Økologisk Forening, men med henvisning til sin dåbsattest bebuder han sin afgang ved næste generalforsamling i marts. Men det kræver sin mand at være landsformand. Knud Erik Sørensen skønner, at han har omkring 100 rejsedage om året. Men selv om husbond ofte er væk fra gården i Vibberstoft, så lider de omkring 60 - 70 malkekøer og et varierende antal kalve og ungkreaturer bestemt ingen nød. I bedriften er nemlig ansat sønnen Carsten, der er heltidsansat. Det er den lille omgængelige vævre jerseyko, der er den foretrukne, og mælken bliver afsat til det økologiske mejeri i Thise, der specielt værdsætter mælk fra jerseykøer. - Der sælges især mange økologiske mælkeprodukter, men der er mangel på kød. Så vi kunne godt tænke os, at der var flere landmænd, som ville omlægge deres bedrifter til økologi, siger Knud Erik Sørensen. poul.erik.holm@nordjyske.dk