Efterretningsfolk i Kenya bliver afhørt om massakre

Kenyanske efterretningsfolk skal bl.a. forklare, hvorfor mulige advarsler om al-Shabaab-angreb ikke blev hørt.

Udland 30. september 2013 09:57 - Opdateret 30. september 2013 09:59

Efterretningsfolk i Kenya bliver afhørt om massakre

Befolkningen i Kenya har ret til at vide, hvorvidt der var tale om brister i sikkerhedsberedskabet op til og under det fire dage lange terrorangreb i shoppingcentret Westgate, hvor 67 mennesker mistede livet.

Det siger lederen af forsvarsudvalget i Kenyas parlamentet, der nu ifølge BBC vil udspørge højtstående efterretningsfolk for at finde ud af, hvilken rolle og hvilket ansvar de havde i forbindelse med terrorangrebet.

Chefen for den nationale efterretningstjeneste NIS, Michael Gichangi, er blandt dem, der har fået besked på at stå skoleret i parlamentets forsvarsudvalg senere mandag.

Den militante somaliske gruppe al-Shabaab har påtaget sig skylden for det blodige angreb i butikscentret Westgate i Nairobi, hvor 67 blev dræbt - ud over fem terrorister.

Den islamistiske gruppe har forklaret, at angrebet er en gengældelse for, at Kenya har soldater med i en afrikansk styrke, som bekæmper al-Shabaab i Somalia.

Sikkerhedskilder har tidligere fortalt til BBC, at al-Shabaab lejede en butik i Westgate i ugerne op til selve terrorangrebet, der stod på fra 21. september og først sluttede fire dage efter.

Efter angrebet er der rejst spørgsmål om, hvorvidt Kenyas regering var advaret om terrorangrebet.

Blandt andet har kenyanske aviser rapporteret, at NIS for et år siden advarede om et muligt forestående angreb fra al-Shabaab.

Der blev blandt andet advaret om, at den militante gruppe havde folk i landets hovedstad, og at den planlagde selvmordsangreb i Westgate.

Avisen har desuden skrevet, at både finansministeriet, indenrigsministeriet, udenrigsministeriet og forsvarsministeriet samt hærchefen var blevet advaret om en voksende terrorfare.

Advarslen kom fra Israel og pegede i retning af et angreb i Nairobi eller Mombasa i perioden fra omkring den 3. til omkring den 20. september.

Det populære indkøbscenter Westgate er delvist israelsk ejet og har længe været regnet for et muligt terrormål.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...