Efterskælv ryster Nepal: Dødstallet stiger og stiger

Det samlede dødstal i Nepal, Indien og Tibet er tæt på 2400. Nye laviner udløst af efterskælv.

Efterskælv ryster Nepal: Dødstallet stiger og stiger Foto: POLFOTO/AP

Efterskælv ryster Nepal: Dødstallet stiger og stiger Foto: POLFOTO/AP

Kraftige efterskælv rystede søndag Nepal og udløste panik blandt mange indbyggere efter lørdagens jordskælv, som har kostet op mod 2400 mennesker livet. Antallet af omkomne ventes at stige.

- Vi har sat alle vores ressourcer ind på eftersøgnings- og redningsaktioner, siger en talsmand for det nationale politi, Kamal Singh Bam, til AFP, mens redningshold gennemsøger murbrokker og ruiner i Kathmandu for at finde overlevende.

Chokerede indbyggere, hvoraf mange er tvunget til at sove under åben himmel i hovedstaden, blev søndag rystet af en række efterskælv, det voldsommeste blev målt til 6,7.

På de overbelagte hospitaler, hvor læger og sygeplejersker behandler sårede i interimistiske telte, er personalet tvunget til at undgå hovedbygningerne af frygt for nye sammenstyrtninger.

Det Nationale Kriseoperationscenter i Kathmandu siger til AFP, at 2352 er omkommet i Nepal, mens 6239 er blevet kvæstet.

Internationale nødhjælpsgrupper har intensiveret deres indsats i mange områder, men hjælpeindsatsen vanskeliggøres af manglende kommunikationslinjer og jordskred.

- Elektriciteten er blevet afbrudt, kommunikationssystemerne svigter og hospitalerne er overfyldt, mens der ikke er plads i lighusene til de omkomne, siger Oxfams leder i Australien til AFP.

Helikoptere er sendt ud for at overflyve øde beliggende områder.

- Vi ved, at der både i byer og landområder er steder, som er isoleret fra omverdenen på grund af jordskred, siger Mike Bruce, der er regional kommunikationsleder for hjælpeorganisationen Plan International.

- Folk sover i gaderne og laver mad udenfor, ug vi taler om de meget, meget fattige områder i Nepal, hvor befolkningen i forvejen var stærkt belastet af vanskelige vilkår, siger Mike Bruce.

Røde Kors udtrykker bekymring for mange landsbyindbyggere i området tæt på skælvets epicenter. Det kraftige jordskælv, der ramte Nepal lørdag, skete mellem Kathmandu og Nepals næststørste by, Pokhara.

Lørdagens jordskælv er det værste i Nepal i mere end 80 år. Det blev målt til styrke 7,8 ifølge USA's Geologiske Overvågning (USGS). Ved et skælv på 8,3 i Nepal i 1934 blev 8500 mennesker dræbt.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.